Călătorii de vis

Cancunul din sufletul Xeniei Piciughin

Xenia Piciughin

Dacă e să numeri țările pe unde a cutreierat, poți spune – această femeie se transformă într-o adevărată enciclopedie. Și dacă te apuci să asculți ce îți povestește, ce a văzut, ce a impresionat-o, atunci unicul gând pe care îl ai este ”să-mi fac bagajul și să evadez”! Astăzi sunt bucuroasă să vă anunț că am descoperit-o pe Xenia Peciughin și vă doresc tuturor să primiți aceeași doză de entuziasm pe care am primit-o eu din această discuție.

-Fotografiile de pe facebook îmi sugerează că…ești o femeie călătoare. Cum îți reușește să călătorești atât de des? Mai știi numărul orașelor pe care le-ai vizitat?

-Acasă am un program foarte încărcat, de aceea îmi planific din timp vacanțele, dar în același timp profit de fiecare ocazie când am un weekend liber pentru a face o escapadă, ceea ce e nu e atât de ușor având în vedere că în timpul săptămânii lucrez în Chișinău, iar în weekend merg în București la facultate. Sunt o fire curioasă de aceea călătoresc nu des ci intens. Ultimele două veri am mers pe trei săptămâni în America, unde am descoperit pentru prima dată coasta de est, din New York până la Miami, cu opriri în Washington, Philadellphia, Antlantic City, Savannah, Disney World și multe alte destinații pe care le-am cutreierat timp de trei săptămâni cu mașina. A doua vară am mers  tot pe aceiași perioadă, însă de data aceasta am călătorit din New York până în Los Angeles, unde am descoperit destinații extraordinare ca New Orleans, Texas, Grand Canyon National Park, Las Vegas, Los Angeles și altele.  Evident că nu mai duc contul orașelor pe care le-am vizitat însă amintirile care rămân sunt de neuitat.

Xenia Piciughin

-Ai vizitat multe țări. Care a fost vacanța ta de vis? 

-Nu îmi este deloc greu să răspund la această întrebare, cu certitudine Mexico, Cancun. Dacă îți dorești să mergi în vacanță într-un loc unde pe lângă vreme extraordinară, plaje azurii și natură ce îți taie respirația să ai parte și de o mulțime de activități, atunci Cancun este locul perfect. Plajele mari și superbe de nisip alb, mărginite de apele calde și turcoaze ale Mării Caraibelor se îmbin perfect cu aura cosmopolită a orașului. Cei care mă cunosc știu că sunt o iubitoare pasionată de plaje, astfel pot să confirm că plaja din Cancun este într-adevăr una dintre cele mai frumoase din lume. Nuanța apei este de un albastru uimitor iar nisipul este moale și alb, toate acestea fiind completate de palmierii împrăștiați pe plajă pentru a ne oferi câteva clipe de umbră pe plaja înfierbântată, la propriu și la figurat.

Evident, într-un astfel de paradis cu ape ireal de limpezi și albastre, scuba diving-ul și snorkelling-ul au devenit probabil cele mai îndrăgite sporturi estivale. Însă pe lângă fauna marină abundentă și recifele corale, această destinație este renumită și pentru faptul că găzduiește cel mai mare muzeu subacvatic din lume. Aici viața subacvatică se contopește cu arta contemporană  și creează amintiri de neuitat. Cancun-ul pe care îl vedem acum a început să se construiască în 1974, însă mii de ani în urmă aici au trăit anticii și misticii mayași. În acea perioadă ei au ridicat multe clădiri magnifice, printre care: Chichen Itza, Coba, Xichen, Tulum și muuuuuulte altele, astfel cu ușurință puteți să vizitați aceste temple antice și să călătoriți în timp.  Cu alte cuvinte aici am găsit tot ce sufletul meu și-ar putea dori vreodată.

-Ce nu lipsește din bagajul tău atunci când pornești într-o vacanță?

-Valiza mea e mereu la îndemână parcă îndrumându-mă spre o nouă provocare. Bagajul meu variază de la o călătorie la alta însă am învățat să-l strâng în câteva minute și să nu uit nimic. De fapt a mai rămas să învăț să renunț la excese și să nu car atât de multe lucruri cu mine. Însă ceea ce cu siguranță nu lipsește niciodată este crema cu factor de protecție solară, o carte interesantă și multă ciocolată.

Xenia Piciughin

-Atunci când alegi destinația turistică, ce este imporntant pentru tine? Hotel de 5 stele? Condițiile de cazare? Istoria orașului? Bucatele și tradițiile orașului?

-Sunt o fire maximalistă așa că pentru mine e important tot. Desigur depinde și de destinație. În Dubai hotelul de 5 stele, fiindcă nu mai vezi așa ceva în lume, în Mexico hoteluri mici și autentice ca să savurezi autenticitatea locului și frumusețea naturii. În Paris și Budapest -arhitectura și istoria, și desigur în fiecare loc gust mâncarea tradițională și încerc să aflu cât mai multe despre tradițiile locale.

Xenia Piciughin

Xenia Piciughin

-Apropo, de tradiții… Ai avut parte de vreun șoc atunci când ai ajuns într-o țară și ai văzut ceva netradițional? Ce te-ai uimit și ce te-ai impresionat? 

-Sunt o persoană deschisă și gata să încerc tot ce e nou, iar călătoriile pe lângă faptul că m-au făcut să fiu mai bogată spiritual, de asemenea m-au învățat să fiu foarte tolerantă, de aceea crede-mă că e exclus să am parte de vreun șoc. Cu toate acestea m-au uimit deprinderile culinare ale mexicanilor. La o cină tradițională ni s-au servit gândaci rumeniți și viermi de agave(gusanos). Ce pot să zic, de la acea cină am plecat flămândă, dar am învățat să întreb mereu ce am în farfurie. Cu toate acestea cel mai gustos pește l-am mâncat tot acolo, acum când stau să mă gândesc, sper că pește era 😀

M-a impresionat tot la acel loc. M-au impresionat oamenii fiindcă râd mult, dansează mult, beau mult și știu să se bucure de viață. M-a fascinat civilizația Maya și istoria orașelor ei milenare, cel mai mare muzeu subacvatic din lume, plajele de vis.  Mexicul este țara contrastelor, este țara unde viața prinde culoare.

Xenia Piciughin

-În vacanță singură, cu iubitul sau cu gașca? 

-Orice vacanță își are partenerul său. Cel mai mult am călătorit cu iubitul și a fost minunat. Și cu gașca am avut câteva escapade care au fost pe cât de bune tot pe atât de nebune. Însă niciodată nu am călătorit singură, dar îmi doresc foarte mult să o fac. În timpul apropiat neapărat pun acest gând în aplicare.

-Deși mai rar, oricum unele guri spun că ”astăzi este un lux să călătorești”. Tu ce zici? Oricine își poate permite financiar să călătorească?

-Din păcate biletele sunt cele mai scumpe, în rest nu ai nevoie de prea mulți bani pentru a te simți bine. Niciodată nu apelez la o companie turistică când plec în vacanță. Am învățat să fac toate rezervările online și este mult mai ieftin. În acest scop folosesc site-uri ca kayak sau skyscanner. De asemenea am văzut că au început să apară o mulțime de site-uri unde poți să călătorești ieftin și frumos. De fapt o astfel de călătorie într-o gașcă interesantă, când trăiești la localnici, mănânci în locuri simple și călătorești cu transportul public poate fi o adevărată aventură care se va transforma în cea mai frumoasă vacanță.

Xenia Piciughin

-Oamenii care călătoresc mai des spun că astfel își organizează câte o evadare necesară pentru sufletul și dezvoltarea personalității lor. Ce îți oferă ție vacanțele? Cum e revenirea acasă, în Moldova?

-În fiecare călătorie trăiesc o mică viață. Eu mereu gust, încerc, întreb, ascult, sunt ca un burete care absoarbe tot ce întâlnește în cale. Mereu sunt alt om când mă întorc acasă. Mai bună, mai inspirată, mai hotărâtă să fac lucruri frumoase. De fiecare dată întâlnesc oameni noi care mă fac să văd lucrurile dintr-o perspectivă cu totul nouă. Călătorind nu te oprești niciodată de învățat iar eu ador să fur un zâmbet localnicilor atunci când le răspund pe limba lor. Ador călătoriile fiindcă sunt și o modalitate de a călători în timp astfel descoperi provocări noi și îți alimentezi setea de autodepășire. Îți permit să fii tu însuți, fiindcă nu îți pasă ce spun sau cred alții despre tine. Te înveți să renunți, uneori la judecată, alteori la prejudecată. Înțelegi că există oameni complet diferiți care au cu totul alte valori în viață și ajungi să respecți felul lor de  fi.

Mi se pare cea mai bună investiție pentru că descoperi sentimentul de compasiune și devii umil atunci când vezi bunătatea și spiritul oamenilor care trăiesc în condiții sărăcăcioase. Pentru că colecționezi amintiri care durează o viață întreagă. Călătoresc pentru că asta îmi oferă  sentimentul de libertate când simt că pot face orice și lumea este la picioarele mele. Pentru emoții și inspirația care îmi fac inima să bată mai tare.

Xenia Piciughin

-Ești o femeie foarte stilată și vizitând atât de multe țări, bănuiesc eu, de multe ori te-ai inspirat din stilul acelor țări, ai făcut shopping acolo. Care țară ți se pare că are cei mai stilați oameni? 

-De ceva timp fac shopping doar peste hotare. Nu aș putea defini exact în ce țară sunt cei mai stilați oameni, fiindcă totuși depinde de localurile în care mergi. Ziua de obicei lumea e îmbrăcată foarte lejer și comod, și eu sunt încântată se renunț la rochiile și costumele de oficiu. Însă cel mai mult mi-a plăcut să fac shopping în Dubai, găsești într-adevăr tot ce îți dorești, dar și prețurile sunt cam pipărate.

Am observat că călătoriile au un impact mare nu doar asupra personalității mele dar și asupra modului în care arăt. Din Mexic am învățat să aduc multă culoare în vestimentația mea, din America am învățat că hainele și încălțămintea trebuie să fie nu doar frumoase dar și comode, din Paris că nu există nimic mai frumos dacât arta simplității, iar Orientul Mijlociu mi-a dezvoltat dragostea pentru parfumurile orientale lemnoase.  După cum vedeți mă schimbă mult fiecare călătorie și abia aștept să văd  cum voi fi peste câțiva ani.

Xenia Piciughin

Xenia Piciughin

-Care e următoarea vacanță de vis?

-Cu certitudine India. Ultimul timp sunt foarte preocupată de evoluția mea interioară așa că vreau să merg într-un ashram să învăț arta meditației și să descopăr filozofia lui Osho. De asemenea aș vrea să o cutreier în lung și în lat fără mofturi, doar cu rucsacul în spate. Cred că asta va fi prima călătorie în care voi pleca singură.

Autor: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*