Fashion Journalism INTERVIEWS Special

Căpitan în bucătărie: Bucurați-vă de viață cu poftă de viață!

Pe cine nu ”ademenește” un miros de ciorbă? Pe cine nu-l apucă transpirația când vede o mămăligă cât un munte în mijlocul mesei? Bucatele gătite gustos și din suflet sunt slăbiciunea noastră, nu? 

Păi iată, dacă la TV nu simțim mirosul bucatelor, atunci cu siguranță simțim atmosfera, pe care reușește să ne o transmită realizatorii emisiunilor. Așa e și în cazul Cameliei Căpitanu, realizatoarea emisiunii gastronomice  ”Căpitan în bucătărie” la Nașu TV. Am întrebat-o pe Camelia de ce după mai mulți ani de televiziune a ales să-și ”chinuie” învitații și telespectatorii în sensul bun al cuvântului, oferind rețete și gustoșenii. Din discuție am mai aflat cum se descurcă jurnalista la bucătărie și dacă cu adevărat ”dragostea trece prin stomac”.

Camelia Capitanu Capitan in Bucatarie 2

-”Căpitan în bucătărie”. Cine a fost atât de inspirat și-a zis : numele tău de familie e numai bun pentru titlul unei producții TV?

-Numele emisiunii – ”Căpitan în Bucătărie”, are o poveste mai lungă în spate. Cam de acum 5 ani, de când am început să am diferite activități în  online (blog), televiziune, actorie, evenimente, m-am gândit la un cuvânt care să exprime toate lucrurile în care mă implicam. Așa am ajuns să răspund la întrebarea ”cu ce mă ocup”, spunând că sunt Căpitan/Căpităneasa. Iar asta poate fi interpretat atât în spirit de glumă, dar și la modul serios, pentru că fiecare, în felul său, trebuie să fie Căpitanul propriei sale vieți. Astfel că eu, nu am făcut decât să privesc mai atent la mine, și de aici a apărut și numele emisiunii.

Camelia Capitanu Capitan in Bucatarie 9

-Ai avut mai multe experiențe la TV. Cum a apărut ideea de a fi gospodină într-o bucătărie?

-Ei bine, prevedeam întrebarea aceasta dinainte să lansez emisiunea, și chiar în prima ediție am spus că îmi place să gătesc pentru că la mine, mâncarea devine pretext pentru întâlniri cu povești spuse pe marginea aromelor. Din acest motiv, principiul după care mă ghidez nu e tocmai acela de a fi gospodină (deși asta nu e nicidecum un lucru rău), însă când am creat formatul emisiunii, am știu că vreau să fiu un Căpitan în Bucătărie – care servește porții de bucurie. Așa s-a conturat un spațiu în care pasiunea pentru televiziune, actorie și bucătărie, puteau fi puse în aceeași farfurie. Practic, le arăt oamenilor că prin gătit, pregătim motive de bucurie, de a petrece timp de calitate împreună, iar asta nu e doar o obligație sau o responsabilitate a femeilor ”gospodine” – ci o condiție pentru a trăi cu poftă de viață!

Camelia Capitanu Capitan in Bucatarie 5

Camelia Capitanu Capitan in Bucatarie 1

 -În timp ce producția TV românească este invadată de emisiuni tabloitizate. De ce ai ales să faci o emisiune gastronomică?

-Încă de la începuturile mele în televiziune, mi-am propus să mă implic în acele proiecte care aduc un plus de valoare în jur, care îmbogățesc și nu-l murdăresc pe cel care se află în public. Așa că nu am fost niciodată atrasă de genul emisiunilor despre care ai amintit mai sus. Cu atât mai mult, dacă nu m-am regăsit într-un format deja existent în producția TV, am pus pe foaie visurile și aspirațiile mele, și am ajuns în situația de a veni cu un proiect nou de televiziune. Deși numele te duce direct în bucătărie, surpriza e că la Căpitan în Bucătărie se întâmplă și altceva decât lucrurile care țin de culinar și gastronomie.

De exemplu, în cadrul emisiunii există mai multe rubrici: la ”Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cine ești”, unde psihologul Cătălina Olteanu ne vorbește despre psihologia alimentară, iar la ”Ghici cine vine la masă” invit o persoană publică să servească masa alături de mine, căreia îi iau un interviu. Aici e de fapt miza fiecărei ediții, pentru că acesta e momentul în care cuvintele mele de mai sus – ”mâncarea devine pretex pentru întâlniri cu povești..”, sunt transpuse în realitate. Și am ales să adresez întrebările pentru interviu chiar în timp ce luăm masa, pentru că așa facem și noi, în viața reală – dacă ne întâlnim să mâncăm împreună cu altcineva, totodată discutăm și despre lucrurile care contează pentru noi. Până acum, printre invitați au fost: Cornel Ilie, Alexandra Ungureanu, Diana Dumitrescu, Andreea Marin, Alexandra Ușurelu, Vasile Calofir etc. (arhiva cu emisiunile de până acum este disponibilă pe site: http://cameliacapitanu.ro/capitan-in-bucatarie/)

Andreea Marin la Capitan in Bucatarie

Alexandra Ungureanu la Capitan in Bucatarie

-Recunoaște, de când realizezi emisiunea, gătești mai des?

-Sincer, de când realizez Căpitan în Bucătărie gătesc mai rar! Pentru că am mai puțin timp liber, iar pentru mine gătitul este mai ales o activitate care mă relaxează.

-Dacă tot vorbim de gătit. Care sunt bucatele tale preferate?

-De obicei mă joc destul de mult și las imaginația să își spună cuvântul și în timpul petrecut în bucătărie. Cum îmi place mie să spun – în bucătărie e ca în viață, depinde doar cât de bine te poți descurca cu ingredientele pe care le ai în față. Mi-e greu să aleg un preparat preferat, dar știu sigur că îmi plac mult vinetele (pregătite în diferire rețete) și brânzeturile (pe care le folosesc pentru salate, sosuri pentru paste etc.)

traditii la Capitan in Bucatarie

Ceaunul Capitanului marca Capitan in Bucatarie 1

reteta pahare de poveste marca Capitan in Bucatarie

-Ce zici, cu adevărat ”dragostea unui bărbat trece prin stomac ? Ai testat asta?

-Din ce am ”testat” până acum, fericirea tuturor trece prin stomac! Așa că și-n dragoste, e mai bine dacă ai prin ce îți hrăni iubirea.  Un caz verificat – dacă eu gătesc iar mâncarea este apreciată, cel care este servit se bucură de aromele savuroase, iar eu mă bucur să văd cum cineva zâmbește și datorită preparatului din farfurie.

Cornel Ilie la Capitan in Bucatarie

Diana Dumitrescu mic dejun in pijama la Capitan in Bucatarie

-Te pregătește cumva acest proiect pentru viața de familie?

-Căpitan în Bucătărie mă antrenează să îmi fac meseria mereu cu un element de noutate, ceea ce nu înseamnă neapărat că mă pregătește pentru viața de familie. Însă dacă ar fi să înlocuim camerele cu familia care așteaptă să fie gata masa, iar discuția cu invitații, cu poveștile copiilor despre ce au făcut la școală, sigur, ar putea fi o pregătire și pentru asta.

În altă ordine de idei, nu trebuie să uităm că fiecare lucru pe care îl facem astăzi, ne pregătește pentru viața pe care o vom trăi mâine.

Vasile Calofir la Capitan in Bucatarie

-Bucătăria e responsabilitatea femeiei, așa se mai spune. Tu ce zici, bărbatul ar trebui să-și asume și el acest rol într-o familie? Cum ți-ai dori să fie în familia ta?

-Cred că ideal e ca bărbatul și femeia să se completeze. Dacă ei îi place mai mult să gătească, atunci ar fi bine ca lui să îi placă să mănânce! Glumesc, însă importantă e partea în care într-o familie fiecare înțelege cum funcționează celălalt, și după ce ajung să vorbească aceeași limbă, vor putea sta fericiți și la masă. Atunci când voi avea propria familie, îmi doresc să adunăm multe momente petrecute împreună, chiar și în bucătărie, și să răsune râsetele printre farfurii și aburi ce anunță că e gata masa.

Camelia Capitanu Capitan in Bucatarie 4

-Cu siguranță ai făcut și multe șotii la bucătărie. Care e șotia, pe care ți-ai zis că n-o vei uita niciodată și nici nu vrei?

-Faptul că nu de puține ori gătesc la ore la care alte persoane dorm sau chiar prefer să nu dorm o noapte, ca să pot găti ceva, dacă nu am timp pe perioada zilei. Iar într-o noapte am pregătit pentru ziua unui prieten un tort de eclere, iar la o oră după ce l-am terminat, trebuia să fiu în aeroport, pentru că urma să decolez. Evident că mai întai am terminat de făcut tortul, și abia apoi m-am ocupat de bagaje.

Camelia Capitanu 1

-Este vreun secret, când ies cele mai bune bucate?

-Să gătești cu drag, de plăcere – nu din obligație și să nu îți fie teamă să încerci diferite arome. Ah, și să adaugi mereu un gând bun.

-Ce mesaj ai pentru gospodine?

-Mesajul meu e pentru toți cei care vor să se bucure de viață cu poftă de viață – Dintr-o pungă de făină putem face și gogoși, și croissante – contează doar ce savoare alegem să îi dăm vieții!

Camelia Capitanu 2
Toate aromele sus!

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă aștept cu drag să vă îmbarcați la bordul Căpitan în Bucătărie: (https://www.facebook.com/capitaninbucatarie)

Camelia Capitanu Capitan in Bucatarie 6

Camelia Capitanu Capitan in Bucatarie 7

Autor: Victoria Ungureanu

Foto: The Storyalist – A Photographic Love Affair

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*