Călătorii de vis SPECIAL

Cojocari.ro: 1 din 2 elevi este oficial prost

Moldova a avut în acest an cel mai prost BAC din istorie. După dezastrul din acest an, mai dezastru decât dezastrul de anul trecut, un lucru este clar: 1 din 2 elevi este oficial prost. Cu alte cuvinte mulți au ros degeaba pantalonii, fustele și pantofii la școală. Vor îngroșa numărul de ștergători de funduri, de cărători de cărămizi, de spălători de veceuri, de gunoieri din Europa. Suntem cea mai săracă țară din Europa pentru că suntem proști! Iar BAC-ul ne arată an de an că prostia are foarte mulți fani în țărișoara asta. Păcat de tinerețea voastră, măi, copii. Păcat că vă veți trezi la 50 de ani, vă veți uita în urmă și nu veți înțelege unde s-a dus viața? Nu veți înțelege de ce alții au salarii mari, au o carieră, pleacă în vacanțe, iar voi cărați în continuare cu cârca. Asta dacă o să vă mai țină spatele, scrie bloggerul și jurnalistul Vitalie Cojocari.

Măi, copii, nu prindeți la minte odată? Nu realizați că fără o facultate, fără niște studii sunteți pierduți pentru veșnicie? Relația dintre sărăcia Moldovei și prostia moldovenilor este direct proportională. Adică suntem săraci pentru că suntem proști și, respectiv, suntem proști pentru că suntem săraci! Și dacă unii se miră de generațiile de proști care se nasc mai nou în Moldova, îi trimit să îl citească pe Cantemir. Încă de pe vremea Porții Otomane cohortele de proști dominau Țarea Moldovenească. Dar cine o să rupă acest cerc vicios? Care generație? Generația mea a avut mulți proști. Generația părinților nostri, dar și generația părinților părinților părinților nostri nu a fost mai strălucită. Singurul lucru care s-a schimbat: au apărut camerele de supraveghere. Acum nu se mai poate fura, iar țara ne apare așa cum este de fapt, cu jumătate dintre elevi proști!

Dacă elevii ar fi stat cu burta pe carte treceau de BAC. Însă lenea intelectuală observată de Cantemir s-a lipit ca râia de moldovean. Pe de altă parte, vina aparține și ministerului Educației. Doamna Maia Sandu ar trebui să-și asume asta. Dacă până acum putea da vina pe comuniști, pe moștenirea grea, pe faptul că pe vremea comuniștilor nu se făcea carte, astăzi nu se mai poate scuza astfel. Ce ați făcut doamna Sandu pentru a preveni dezastrul din acest an? Ce ați făcut până acum ca elevii să aibă condiții optime de învățat? Au profesori deștepți care să-i ajute să se pregătească de examen? Au manuale, au calculatoare, au atâtea și atâtea chestii trebuincioase unor studii de calitate??? Din păcate, nu am văzut nicio urmă de regret în conferința de presă în care I-ați spus poporului cât este de prost. Eu știam că de educația poporului sunteți direct responsabilă!

ps: În continuare susțin prezența camerelor la BAC. Prefer să știu cât de prost stăm și cât de proști suntem, decât să trăiesc cu iluzia că avem cei mai deștepți elevi din Europa. În continuare spun că nimic nu poate salva țara asta, decât un popor deștept, cu facultate, cu cărți citite. Altfel, suntem carne de tun, manipulați, marginalizați și nevoiți să-i ștergem la cur pe alții!

pps: Dragi colegi jurnaliști de la Chișinău. Nu mai spuneți “note negative la BAC” sau “note pozitive la BAC”. Negativ înseamna minus 1, minus 2. Notele sunt de trecere sau ba, nicidecum negative sau pozitive. Ce notă ați avut la matematică și la română?

Sursa: cojocari.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*