Călătorii de vis EVERYDAY STORIES

Cristina Burlacu: După fiecare experiență turistică am înclinația să-mi schimb viața

IMG_0671

Mai mulți ani la rând am urmărit reportajele realizate de ea la Publika TV. Era reporter în mișcare și probabil de acolo se trage dorința de a fi în mișcare, de data asta, oriunde-n lume. Cristina Burlacu este jurnalista care și-a propus ca în 2015 să vadă mult mai multe destinații turistice. Nu vrea doar să călătorească, dar și să scrie despre experiențele ei pe un blog de travel lansat de câteva săptămâni împreună cu prietena ei, Daniela Caraiman. 

Află din acest interviu care sunt destinațiile de vis de pe lista Cristinei Burlacu și ce ar întreprinde dacă ar fi ”Ministrul Turismului în Moldova”.

-Când ai început să îți dai seama de importanța vacanțelor și să investești?

-Acum câteva luni am înțeles cât de important e să cunosc lumea prin intermediul călătoriilor. Mă aflam la Paris, discutam cu oamenii, cu taximetriștii, cu vânzătorii de înghețață, cu oamenii de altă naționalitate și altă religie și aveam impresia că asta mă poate ajuta să înțeleg mai bine ce se întâmplă în lumea asta. Îmi place să cu vorbesc cu oamenii necunoscuți, să le adresez întrebări, să ascult istoriile lor de viață, problemele cu care se confruntă și cum văd ei lucrurile. Evident, a călători înseamnă a te bucura de natură frumoasă, locuri de neuitat, delicii culinare, dar știți vorba ceea, ”omul sfințește locul”. Eu fixez în memorie în primul rând atmosfera, apoi toate celelalte.

Care a fost ultima ta călătorie/destinație și cu ce gânduri ai revenit acasă?

-În decembrie am ajuns să văd fostul lagăr de concentrare din Dachau, Germania. Atât de tare m-a marcat experiența asta, încât îmi aduc aminte de lagăr mai mereu când lucrurile merg mai prost… În Dachau a fost construit primul lagăr de concentrare nazist. Nu puteam să-mi cred ochilor, ce vezi și ce simți acolo nu poate fi redat prin cuvinte pentru că e mult prea greu. Apropo, intrarea e gratuită. Cred că orice om trebuie să vadă un astfel de loc, e o lecție bună de viață chiar și după atâția ani, iar istoria nu ar trebui să se repete niciodată…

Dana & Cris la Paris 36

După ce criteriu îți alegi următoarea destinație turistică? Ce este important pentru tine atunci când ajungi într-o țară străină?

-Evident, valoarea istorică, economică și culturală a destinației sunt foarte importante. Îmi place să descopăr locuri, oameni și lucruri care să mă uimească, să mă inspire și să mă facă să gândesc, să-mi pun întrebări, să scot lecții de viață și concluzii. Cu siguranță nu aș rezista să stau locului mai mult de 2-3 zile. Optez pentru dinamism și mișcare. Vara asta de exemplu, pentru prima dată în viață am ajuns la un rock festival ce se organizează anual lângă Brașov. Bun, știam și eu câteva piese rock și asta era tot. Însă experiența a fost tare faină pentru că m-am simțit altfel, am îmbrăcat haine negre, mi-am făcut un smokey eyes, mi-am pus brățări cu țepi și am fost o altă Cristina Burlacu.cristina burlacu

-Călătoriile ne schimbă personalitate, felul în care percepe lucrurile?

-Cu siguranță călătoriile ne schimbă felul în care percepem lucrurile. După fiecare experiență turistică am înclinația să-mi schimb viața. După fiecare escapadă de acest gen sunt tot mai predispusă să cred că în orice moment aș putea să o iau de la zero, să-mi strâng valiza și să plec oriunde și cu siguranță m-aș descurca. Am început să cred că oamenii pe care îi cunoști, experiențele pe care le trăiești, priveliștile pe care le admiri te fac mai bogat decât salariul pe care îl primești.

-Care sunt cele mai importante lucruri/obiecte fără de care nu te pornești într-o călătorii?

-Încărcătorul de la telefon ca să pot face fotografii, în rest, buna dispoziție și spiritul de aventură. Cert e că mă strădui să am cu mine cât mai puține lucruri ca să-mi fie simplu să car valiza, deși îmi reușește cu greu.

Cristina Burlacu

-Cu salariile din Moldova, cine își permite să călătorească? Tu cât de des călătorești și cât investești?

-Călătoresc după posibilitate, însă dacă vrei tare poți face economii, poți găsi hoteluri mai ieftine sau hosteluri, sau alte soluții care pot apărea pe parcurs. ”Cine caută găsește”. Totul depinde de nivelul de confort pe care îl vrei. Mai complicat e cu biletele de avion care într-adevăr sunt costisitoare.

-Ai lansat împreună cu prietena ta, Daniela Caraiman, un blog de travel. De ce un astfel de blog? Ce vreți să transmiteți cititorilor online?

-Dacă ești jurnalist nu poți să taci din gură, m-am convins de asta, vrei să povestești, să faci comparație, sugestii, să comunici altfel cu publicul, etc.În plus, nu pot să înțeleg de ce majoritatea moldovenilor optează ani la rând pentru un all inclusive în Turcia. Cu acești bani îți poți organiza o vacanță mult mai interesantă și frumoasă. În plus, noi merem facem paralele între Moldova și alte destinații. Credem că e important să transmitem aceste lucruri așa cum le vedem noi pentru că avem foarte mult de lucru la toate capitolele. Când începi să vezi lumea, ajungi să simți acut nevoia de schimbare.

Cristina Burlacu

Care sunt destinațiile tale de vis și unde ai vrea să ajungi? De ce?

-Tibet și India sunt pentru mine destinații de vis.  În Tibet pentru că vreau să învăț să fac meditație și să mă izolez pentru o perioadă de cel puțin 2 săptămâni de restul civilizației. În India pentru că vreau să învăț dansurile lor tradiționale, să asist la ceremoniile lor și să-mi pictez mâinile și picioarele cu hena.

Cum arată o călătorie de vis?

-Nu există o formulă ideală după părerea mea. Este foarte important cu cine călătorești, să vă lăsați dus de acelaș val.

IMG_0849

Dacă ar fi acum să alegi cetățeanul cărui stat să fii, ce ai alege și de ce?

-Aș alege Germania. Mi-a plăcut nespus Munchen-ul, deși am petrecut foarte puțin timp acolo. Aș vrea să trăiesc acolo. Și oamenii sunt altfel, foarte corecți, deși destul de reci, dar calculați și disciplinați. Nu ai ce să le reproșezi.

Te vezi și în continuare în Republica Moldova… sau?

-Îmi pun și eu aceeași întrebare. Încă nu am un răspuns definitv.IMG_0902

-Dacă ai fi Ministrul Turismului, ce ai implementa/schimba pentru a transforma Moldova într-o țară turistică? Ce ai aduce din afară?

-Aș stimula agenții economici să investească în sfera asta, aș lupta pentru facilități în acest sector, diverse scutiri, impozite mai mici, susținerea proiectelor ce vin de la persoanele fizice care vor să implimenteze idei intersante, aș crea o comunitate, un club de oameni entuziaști care să schimbe lucrurile. Turism în Moldova aproape că nici nu avem. În plus monumentele istorice din țara noastră sunt într-un hal fără de hal, niște ruine care așteaptă salvate și valorificate. De exemplu puțini știu că în raionul Șoldănești avem un buncher enorm, care ar putea fi transformat într-o destinație tare exotică pentru turiști. Aceeași peșteră Emil Racoviță, a treia de gips ca mărime din Europa și a 26-a din lume care e închisă și nu știm să ”ne folosim” de ea. E foarte mult de lucru în acest sector…

IMG_0998

Zi-mi câteva motive, de ce trebuie să alegem să călătorim și să nu investim banii în haine sau draperii prin casă, care oricum se demodează?

-Nu poți să crești dacă stai locului, dacă vegetezi. Cred că cea mai bună motivație este dorința de schimbare și de împlinire. Eu probabil sunt o romantică incurabilă iată de ce călătoriile mă inspiră și mă motivează să excelez.  În plus, escapadele turistice au efect de ”vizite la psiholog” și rămân înscrise adânc în subconștient. Iar sămânța aruncată azi, va începe să încolțească mâine și va da roade poimâine.

Autor: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*