EVERYDAY STORIES Fashion Journalism Special

Cristina Surdu: ”În Moldova mireasa se transformă din cenușăreasă în prințesă”

Fiecare femeie și-ar dori să aibă coloristica îndrăzneață din garderoba ei. Stabilită de mai bine de 7 ani în Italia, Cristina Surdu a reușit să reinventeze o nouă metodă de comunicare cu femeile de acasă, din Republica Moldova. O face cu ajutorul unui blog (www.cristinasurdu.com). Despre ce ar putea vorbi niște femei? Desigur, despre haine, shopping și modă. Te invit să o descoperi pe Cristina, o femeie care a reușit să-și găsească propriul stil și care știe să inspire multe alte femei să-și schimbe ”culorile” din garderobă.

cristina surdu

-Când ai început să dai importanță felului în care arăți? S-a întâmplat asta cumva o dată cu stabilirea ta în Italia?

-Chiar și atunci când locuiam în Moldova, îmi plăce mult lumea modei, aveam grijă să arăt bine, eram inventivă și încercam diferite ținute și combinații. În plus, pe atunci mama mea era în Italia și îmi trimitea mereu haine, accesorii, încălțăminte. Vreau să zic că am o mămică care are simțul stilului, de aceea îmi plăcea absolut tot din ceea ce îmi dăruia. Mama m-a ajuta să fiu tot timpul în pas cu moda. Am avut de la cine să învăț.

-Cum ți-a influențat noua ta casă, Italia atitudinea față de felul în care arăți?

-Foarte mult. Când am ajuns în Italia, în prima perioadă îmi cumpăram aproape de fiecare dată pantofi cu toc și îi încălțam pentru a merge la piață, la muncă (eram babysitter, îți imaginezi cum alergam pe tocuri din urma copilului ). Când am descoperit comoditatea adidașilor, a cizmelor biker, atunci pantofii cu toc am început să îi port doar seara sau la evenimente. Stilul meu este într-o continuă schimbare. Mi-a influențat mult stilul și blogul de modă pe care-l administrez. Mulțumită lui, am început să mă îmbrac mai bine, să creez ținute mai frumoase.

cristina surdu

-Ce ar trebui să învețe în materie de stil femeile din Republica Moldova de la femeile din Italia?

-Trebuie să învețe doar 2 lucruri. Primul lucru e să se îmbrace adecvat situație și al doilea e să se îmbrace mai simplu.

Dar să știi că și femeile din Italia trebuie să învețe un lucru de la femeile noastre, mai cu seamă miresele. Mirese frumoase ca la noi, nu am văzut aici niciodată. La noi, în Moldova, mireasa se transformă din cenușăreasă în prințesă, aici, în Italia e viceversa.

-Urmăresc de mult timp blogul tău și de fiecare dată văd articole și fotografii cu piese vestimentare care parcă de fiecare dată sunt altele. Și atunci îmi pun imediat întrebarea: CUM? Cum îți reușește să ai o garderobă atât de mare?

-Am norocul să primesc în dar foarte multe haine. De mai mult de 1 an colaborez cu Sheinside, un magazin online. Tot timp de un an, am colaborat și cu Guess. Primesc foarte multe oferte de colaborare. Dacă îmi place ceea ce mi se propune, accept, dacă nu, se întâmplă să și refuz. Când știu că e ceva care poate să placă cititorului meu, accept cu mare plăcere. De exemplu, anul trecut am organizat cu Guess un concurs, unde cadoul principal era un ceas de la ei. Și a prins la publicul feminin, pe care-l are blogul meu.

cristina surdu

-Probabil n-o să ne poți spune o cifră, dar cel puțin cu aproximație, cât investești lunar în vestimantație?

-Acum că primesc multe haine în dar, cumpăr doar dacă ceva mi-a furat într-adevăr inima sau dacă sunt într-o țară în care se găsește magazinul Primark.

-După tine, contează brandul și prețul hainelor?

-Absolut nu! Hainele mele sunt majoritatea low cost. Nu investesc niciodata în haine, doar în genți și încalțăminte. Mă sătur destul de repede de o haină și în plus, îmi place să-mi schimb des garderoba, de aceea prefer să cumpăr haine nu foarte costisitoare ca mai târziu să mă pot despărți mai ușor de ele.

cristina surdu

-Care este cea mai scumpă piesă vestimentară din garderoba ta?

-Cred că este ultima mea achiziție: o geantă de la Proenza Schouler.

-Ce înseamnă în viziunea ta moda și a fi un om stilat?

-Moda este o artă. Sunt oameni care pur și simplu au acest dar de a se îmbracă frumos, cu stil sau cum se zice la noi ”cu gust” . Și sunt persoane care acest gust și-l creează, îl descoperă sau îl învață. Un om care știe să iasă în evidență cu o haina simplă, nu scumpă și extravagantă, să transmită ceva atunci când îl privești, să fie sigur pe sine, rămâne un om stilat.

cristina surdu

-Administrând un blog, probabil urmărești și tu alte bloguri. Recomandă-ne câteva bloggerițe de moda, pe care le putem lua drept exemplu sau site-uri, pe care trebuie să le urmărim dacă ne dorim o schimbare în stilul nostru vestimantar?

-În ultimul timp, urmăresc mult mai des profilurile Instagram a bloggerițelor mele preferate. Pentru o doză de stil, vă îndemn s-o urmăriți pe bloggerița mea preferata Julie Sarinana, de pe SincerelyJules. Îmi place mult blogul Angelicai Blick, Viva Luxury de Annabelle Fleur, Lovely Pepa de Alexandra Pereira, Modatutkusu, Notyourstandard, Amlul de Gala Gonzalez etc. Iar atunci când vine vorba de inspirație pentru vacanțele mele sau poze frumoase, apelez la blogul Jessicai Steine: Tuula Vintage și la profilul instagram a Natashai Oakley și a Leahliyah.

cristina surdu

-Am auzit de multe ori spunându-se ”shoppingul e o terapie pentru stres și alte probleme din viață”. Ce e pentru tine shoppingul?

-Cine nu e fericit după ce face shopping 🙂 ? Chiar sunt de acord, shopping-ul e o terapie și un mod de a te simți rapid mai bine.

-Se pare că ești adepta shoppingului online. Recomandă-ne câteva site-uri cu haine faine, dar și cu prețuri accesibile.

-Multe din cititoarele mele îmi pun această întrebare. Sunt o mulțime de magazine online, problema e că nu toate livrează în Moldova. Vă recomand: Missguided, Asos, Forever 21, Blackfive, Sheinside.

cristina surdu

-Ce sfat ai pentru femeile care încă nu și-au descoperit propria identitate și propriul stil? Cum o pot face?

-Trebuie să experimenteze! Să încerce stiluri diferite. Să se inspire din  reviste, bloguri, site-uri: internetul este plin de inspirație. Și așa cum le-am sfătuit și pe cititoarele mele: atunci când nu știi cum să mai îmbraci o cămașa, o pereche de blugi, accesezi site-ul pinterest.com, pe google, scrii de exemplu ”black dress street style” și automat îți apar sute de ținute și idei noi. Nu uitați să vă inspirați, nu să copiați! O ținuta îți apartine și te caracterizează, atunci când ai adăugat ceva de-al tău. Oarecum îți pui semnăture pe tot ce porți cu multă personalitate.

Autor: Victoria Ungureanu

Sursa: Everyday Journalism.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*