NEWS SPECIAL

Cu 72 % mai mulți bărbați decât femeile în presa moldovenească

Rapoartele de autoevaluare a 17 instituții mass-media din Moldova arată că redacțiile publică mai des materiale despre bărbați decât despre femei, informează Asociația Presei Independente (API), scrie media-azi.md.

Aceste constatări sunt rezultatul unui proiect implementat de API la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al programului UN Women în Moldova ”Abilitarea economică a femeilor“. Rapoartele au fost verificate şi examinate de un Consiliu de evaluare care elaborează recomandări pentru fiecare instituţie media.

Astfel, Consiliul a recomandat redacțiilor participante la evaluare să ţină cont de principiul de echilibru de gen şi să abordeze mai des cazurile de inegalitate pentru a schimba mentalitatea stereotipizată despre rolul femeii şi al bărbaţilor în societate. Membrii Consiliului au mai propus ca redacţiile să utilizeze mai des date statistice ce ţin de criterii de gen şi să renunţe la practica justificării prin faptul că ”toate evenimetele sunt organizate de bărbaţi”.

Cel mai recent raport a acoperit perioada mai – iulie 2013 şi a evidenţiat anumite tendinţe. Politicul şi sportul sunt sectoarele din media în care predomină subiectele despre bărbaţi. Aceștia au acumulat 73,8% din totalul articolelor la teme politice, iar femeile 8,7%. În cazul articolelor pe temă sportivă, bărbaţii au apărut în 72,8% din articole, iar femeile în 14,1%. Raportul de gen este favorabil bărbaţilor şi în articolele ce ţin de economie, relaţii externe, media şi tehnologii informaţionale.

Sursa: medi-azi.md

Comments are closed.