INTERVIEWS JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL

Despre stil cu Lilu, prezentatoare Jurnal TV : “Prezentatorii spun ceva și prin faptul cum arată lucrurile, nu doar prin ceea ce iese din gura lor”

Primele lecţii de stil le-a primit de la bunica. Prezentatoarea emisiunii “Deşteptarea” de la Jurnal TV îşi aminteşte cum în copilărie mergeau împreună cu bunica şi vindeau brânză și lapte de vaci, după care mergeau la second și cheltuiau toți banii. Ea spune că face modă fără ca să fie o fashionistă înrăită şi crede că oamenii din Moldova pot să își permită să fie stilați. Special pentru Everyday Journalism, Lilu a spus cum a ajuns să iubească combinaţiile îndrăzneţe şi hainele vintage, la fel cît de important este stilul unui prezentator tv.

Vedeta de televiziune a fost invitată să dea o lecţie de stil femeilor la cel mai important eveniment pentru lumea modei autohtone, Expoziţia Moldova Fashion Expo 2012. “Este prima mea lecţie publică în domeniul stilului. N-am predat decît la liceu lecții de limba română şi în reportaje mai încerc să vin cu anumite sfaturi de stil”.

Lecţii de stil

„Am fost invitată la acest eveniment şi din prima m-am uitat cu suspiciune. Ce să fac eu la un asemenea eveniment pentru că nu sunt nici designer, nici stilist cu acte în regulă, nu am făcut nici o facultate. Dacă pot să spun, sunt amatoare în acest domeniu. Simt moda, simt hainele și mie îmi place să mă îmbrac frumos, nu mă refer la modă ci la frumosul hainelor. Apoi mi-am zis, probabil de asta am fost invitată, pentru că eu fac modă fără ca să fiu o fashionistă înrăită”, a spus Lilu.

„Oamenii din Moldova nu-și pot permit să fie fashion tot timpul, oamenii din Moldova pot să își permită să fie stilați. Și trebuie să înțelegem diferența între a fi fashion și a te lupta să ai toate hainele de brand în garderobă și în a fi stilat. Cu bani puțini poți să fii foarte ok, un om de calitate, atât la interior, cât și la exterior”, adaugă ea.

„Cu bani puțini putem arăta bine”

„Hainele au apărut în viața mea de când am început să merg cu bunica la second hand. Eram prin clasa a treia și bunica era nebună după tot ce înseamnă colorat, îi cumpăra lu bunelu izmene colorate şi bunelu nu mai știa cum să scape de ele. Devenise o tradiţie ca în fiecare weekend, eu şi bunica să vindeam brânză și lapte de vaci, după care să mergem la second și să cheltuim toți banii. Atunci am început să simt plăcerea pentru culoare, pentru haine noi, pentru combinații și între timp, cu verișoara mea care este designer în Timișoara, făceam experimente de orice gen.

Dulapul lu bunica era răscolit la fiecare sărbătoare. Făceam prezentări de modă, iar toți ai noștri stăteau la masă și noi în camera de dincolo, mergeam, ne îmbrăcam și tot apăream. Așa încercam să ne exprimăm și să fim nebune în copilărie. Deja puțin câte puțin la facultate, am început să-mi cizelez stilul în România pentru că acolo oamenii știu să dea emoțiile prin haine. După care aici în Chișinău, pur și simplu am avut de întărit această idee și ideologie pe care o am eu în haine, cu bani puțini putem arăta bine”, povesteşte prezentatoarea tv.

„Banii nu contează atunci când tu vrei să fii stilat”

„Mi-am propus ca la această lecţie publică să încurajez femeile din Moldova să facă orice vor ele din haine. Pur și simplu să simtă hainele şi  să nu le fie rușine de nimeni. Dacă simt că asta trebuie să facă și asta trebuie să îmbrace, asta să facă mai departe.

Vreau să le învăț pentru că nici eu la rândul meu, nu am avut foarte mulți bani. Banii nu contează atunci când tu vrei să fii stilat. Tu găsești orice ieșire din situație, hainele mamei, hainele bunicii, primește de la prietenă o haină care nu o  mai poartă. Trebuie să știi cum să faci lucrurile astea și trebuie să ai încredere în tine.

Nu este o lecţie de tendințe pentru că nici eu la rândul meu, nu mă pricep în tendințe. Nici măcar nu știu diferite culori pentru că ele sunt o multitudine. Nu le știu pe toate, știu şi simt cum trebuie să le îmbraci”.

Stilul în televiziune

„În televiziune există un stilist care trebuie să facă o imagine a emisiunii și a prezentatorului. Eu am un stil foarte elegant, de doamnă/domnișoară care le știe pe toate. Acesta este rodul muncii Danei Logovăț, stilistul emisiunii Deșteptării, Jurnal TV. Ea îmi alege hainele, dar întotdeauna ea mă întreabă, pentru că știe că eu trebuie să o simt.

Dacă mie haina nu-mi place pot să fac nazuri, nu pentru că sunt pretențioasă, dar pentru că nu e al meu și haina trebuie să fie a mea. Ea știe gusturile mele, pentru că deja de aproape 2 ani muncim și știe ce îmi stă bine, ce mă avantajează, pentru că și hainele trebuie să știi cum să le alegi. Nu toate hainele, chiar și cele mai scumpe, înseamnă că sunt haine bune și sunt potrivite pentru tine. Trebuie să găsești haina ta, cum îți găsești și prietenii sau perechea ta, a tău să fie.

Impactul prezentatorului TV

„De obicei, jurnaliștii în mare speță, prezentatorii spun și prin faptul cum arată lucrurile, nu doar ceea ce iese din gura lor, de aceea facem televiziune și nu radio. Omul este judecat, apreciat după cum arată și este foarte important ca fiecare prezentator să își găsească un stil aparte, astfel încât el să fie recunoscut din mulțime. Trebuie să ai al tău ceva, cineva cu bentița, cineva stilul elegant și este foarte important să avem fiecare câte un stil. Îmi pare rău pentru cei/cele care de foarte mulți ani îmbracă și una și alta și nu se pot regăsi”.

Blog şi stil by Lilu

Blogul l-a făcut prin februarie, dar nu prea are timp să scrie în ultima vreme, recunoaşte Lilu. Apreciază mai mult somnul, ceea ce îi lipseşte, dar promite că va recupera. „Vă promit că în viitorul apropiat voi scrie mai mult pe blog, pentru că îmi doresc să am un copil, să fiu gravidă şi atunci voi avea mai mult timp pentru scris”, a spus Lilu la începutul evenimentului.

„Prin blog nu am vrut să mă laud uite câte haine am eu. Am vrut să le arăt oamenilor că poți să te îmbraci de la second hande sau branduri moldovenești cu bani, relativ puțini. Fetele întotdeauna îmi mulțumesc pentru faptul că uite este cineva care să recunoască.

Oamenilor le este rușine să spună că ei se îmbracă de la second hande. Nu este nici o rușine și vedete internaționale se îmbracă de la second hande și spun asta larg și nu se ruşinează de nimic. Trebuie să depășim niște bariere și noi moldovenii avem multe bariere. Atunci când vom depăși barierele, abia atunci vom intra și noi în lumea asta mare a civilizației.

Noi în UE. Care UE? că noi suntem încruntaţi parcă suntem niște broaște testoase. Nu, trebuie să gândim altfel, trebuie să fim altfel. Tocmai de asta am făcut blogul, ca să-mi exprim gândurile mele pe care nu pot să le spun la tv, pentru că sunt mult mai intime”.

„Vreau să ajut oamenii”

Lilu spune că astfel vrea să ajute oamenii să capete încredere, să le spună că pot să gândească altfel. „Dacă simt altfel, e ok, aşa e firesc. Noi suntem diferiți în lumea asta şi trebuie să nu vrei să fii ca cineva, să nu copie pentru că toți suntem individualități. Suntem persoane diferite și trebuie astfel să găsești linia ta, să te simți pe tine și atunci vei fi cel mai adevărat în fața oamenilor. Atunci cand vrei să imiți, vrei să pari ca cineva, niciodată nu vei fi văzut tu cel adevărat”.

„Soarta m-a adus în Moldova”

„Dacă nu aș fi făcut televiziune aș fi făcut ceva în domeniul modei. Am făcut facultatea la Timișoara și nu mă vedeam în televiziune. După primele examene mă gândeam că eu nu sunt pentru televiziune. Am început să mă gândesc la presa scrisă și în special, la presa de modă  pentru că în România presa de modă este foarte bine dezvoltată. Mă gândeam că fac câteva articole în Timișoara, după care să mă mut la București. Însă soarta m-a adus în Moldova și eu sunt mulțumită pentru ce am.

M-am întors în Moldova pentru că pe vremea aceea eram cu un prieten și el era în Moldova. M-am întors pentru el și m-am despărțit de jumătate de an. În viață totul merge așa cum trebuie să meargă”.

„Pictez cum o fac copii din clasa a doua”

A început să picteze şi spune că o face la fel ca şi copii din clasa a doua. Întrebată dacă pe viitor şi-ar dori să activeze în domeniul modei, Lilu a spus :Ar fi bine, dar cred că doi designeri în familie ar fi prea mult pentru că verișoara mea este un designer foarte bun. A ajuns prin revistele din Berlin, colecția ei a ajuns la Paris și eu zic că trebuie să o susțin pe ea. Rămân la ideea că eu pot să fiu un stilist pentru vedete sau atunci când voi părăsi cariera de televiziune. Nu cred că sunt cea care să vizualizez creațiile, ținutele, eu sunt cea care le îmbină. Nu vreau să fac mai mult decât pot eu pentru că  îmi știu limitele în comparație cu alți oameni”, încheie Lilu.

 Autor: Victoria Ungureanu

Everyday Journalism.com

Comments are closed.