INTERVIEWS SPECIAL

Diana Mocanu: Jurnalismul nu este pentru oricine

Diana Mocanu se numără printre jurnaliștii care își doresc să promoveze tinerele talente. Diana este prezentatoare a două emisiuni, una la TV, “Valori necunoscute”, iar cealaltă la Radio, “Tura de seară”, difuzate în cadrul Radioteleviziunii Nova din Brașov, unde lucrează de aproximativ 8 luni. ”Nu îmi doresc altceva decât să aduc în prim-planul brașovenilor tineri talentați care se fac remarcați la tot felul de concursuri”, spune Diana.

Este studentă în anul III la Universitatea din Brașov, unde studiază Comunicarea și Relațiile Publice, ”un domeniu care aproape că merge mână în mână cu jurnalismul, lucrul de care m-am ocupat cu multă dăruire de un an și jumatate și domeniul pe care nu am să îl părăsesc niciodată”, adaugă Diana.

-Cum te-au ajutat studiile la IntactMediaAcademy la București să ajungi acolo unde ești acum, să fii om de radio și TV?

-IMA reprezintă o perioadă foarte frumoasă și interesantă din viață mea. A fost o etapă în care am reușit să cunosc personalități importante, oameni pe care de mică îi admiram la TV și alături de care mă visam. Dar ceea ce este mai important este că am reușit să mă descopăr pe mine însămi și să descopăr drumul pe care vreau să îl urmez și să ies cumva din interiorul zidului sau al peșterii în care mă refugiasem. IMA a fost pentru mine lumina care l-a determinat pe omul din mitul peșterii al lui Platon să iasă dintr-un univers micuț și întunecat.

Trainerii printre care Sandra Stoicescu, Simona Gherghe sau Mihaela Călin m-au inspirat și m-au impulsionat să devin omul care sunt astăzi. La finalul cursurilor am rămas plăcut impresionată de faptul că IMA nu este o școală care în momentul în care ai devenit absolvent își ia mâinile complet de pe tine. Nu. Din contra. Chiar și în prezent, după un an de la absolvire resimt același sprijin care mi-a fost oferit și atunci.

Momentul în care am fost și mai convinsă că vreau să lucrez în televiziune a fost după ce am terminat filmările pentru emisiunea IMA News, o zi specială pe care nu am să o uit. Cu ocazia acestei emisiuni am avut primele mele două apariții TV, pe Antena 2. Ca proaspăt absolvent al unei școli de televiziune, să apari pe un post național, e un lucru mare.

Cred că munca pe care o fac acum, faptul că încă lucrez în media, la două emisiuni reflectă foarte bine faptul că IMA chiar este o școală care construiește cariere. Datorită lucrurilor învățate acolo, de o rigurozitate și complexitate deosebite m-am menținut încă în lumea aceasta. Într-un singur an, de la absolvire și până acum, pot spune că am trecut pragul a trei televiziuni teoretic: am văzut cum se lucrează la Antena 1 în București, apoi am ajuns la Antena 1 Brașov, iar acum la Nova Tv, tot în Brașov.

diana mocanu

-Ai o emisiune care promovează talentele. De ce trebuie sa promovăm tinerele talente?

-Nu de puține ori mi s-a întâmplat să cunosc oameni care să îmi spună fie că nu se mai uită la TV de mult, fie că s-au săturat să vadă mereu numai crime și alte lucruri negative. ”Valori necunoscute” și ”Tura de seară” sunt menite să arate lumii și altceva. De ce să nu promovăm lucrurile pozitive și de calitate într-o lume guvernată de negativism, de răutate? De ce să nu arătăm lumii oameni valoroși cu care Brașovul, sau mai pe larg România se poate mândri? De ce să auzim mereu numai de oameni care fură, care lasă în paragină o țară, oameni care nu prețuiesc ce au?

Cunoaștem atât de multe cazuri când actori mari, de teatru sau film, au murit în sărăcie, sau au salarii foarte mici și statul nu le recunoaște adevărata valoare, deși popoare întregi îi admiră. Atunci am zis: ”Hai să facem ceva pentru oamenii ăștia mici. Hai să îi arătăm publicului, să îi cunoască lumea și poate îi vom ajuta să aibă un alt destin, unul mai strălucitor, mai bogat”. Bogat din toate punctele de vedere.

Oamenii trebuie să cunoască adevăratele valori ale comunității în care trăiesc. Fie că vorbim de muzică, de fotbal sau teatru, până la urmă totul reprezintă o artă. Ori fără artă, viața ar fi atât de monotonă. Vreau să îi fac pe oameni să zâmbească atunci când se uită la TV sau ne ascultă la radio.

 -Crezi că jurnalismul poate schimba destine? S-a întâmplat să realizezi un material jurnalistic despre un om și după difuzarea acestuia, viața acestui om să se schimbe?

-Da, cred cu tărie în asta. Jurnalismul are și menirea de a trezi emoții. Ori în mometul în care știi că ai trezit ceva într-o persoană, atunci știi că poți schimbă viața cuiva,  numai că uite, la a doua întrebare îmi este un pic cam greu să răspund. Având în vedere că a trecut numai un an de la absolvirea IMA, încă nu mă consider un jurnalist bun și mai sunt o grămadă de lucruri, pe care trebuie să le învăț. Nu am avut până acum ocazia să mă implic în materiale atât de ample încât să pot schimba destine. Cred că e nevoie de mult mai multă experiență pentru a face astfel de materiale. Dar vreau să o fac, chiar mi-am propus acest lucru, iar ”Valori necunoscute” este un prim pas spre îndeplinirea acestuia.

diana mocanu

-Care sunt calitățile fără de care nu poți fi un jurnalist? Oricine poate fi un jurnalist?

-Una dintre cele mai importante calități este sinceritatea. Fără acest lucru nu poți îndeplini nimic, în niciun domeniu, nu numai în jurnalism. Este foarte important, de asemenea, să fii o persoană deschisă, fără trac în față camerei, dar și un om capabil să asculte păreri diferite și să le accepte chiar și atunci când sunt în contradicție cu ceea ce credea până atunci, atâta timp cât sunt valide.

Jurnalismul nu este pentru oricine. Este un domeniu pe cât de frumos, pe atât de dur. Dacă nu ai tărie de caracter, dacă te lași repede doborât și renunți ușor nu ai ce cauta în domeniul ăsta. Trebuie să fii întotdeauna sigur pe tine, să crezi în tine.

-Ce notă îi dai presei din România? Care sunt lucrurile bune și mai puțin bune?

-România se poate mândri cu unii dintre cei mai buni jurnaliști ai lumii. Aici nu pot face referire decât la cei din trustul Intact. Antena 1 și Antena 3 au primit numeroase distincții de-a lungul timpului și mai ales anul acesta și mă mândresc cu faptul că i-am cunoscut pe acei oameni de la care am învățat tot ce știu astăzi.

În afară de ei există oricum destui care fac meseria asta din pasiune și reușesc, cu profesionalism, să facă materiale de o complexitate incredibilă și să scoată la iveală lucruri la care nici nu te-ai fi gândit.

Sunt, însă, și așa-ziși jurnaliști care vin la serviciu nu neapărat din plăcere, cât mai mult pentru bani, sau doar ca să nu se plictisească acasă, iar acest lucru se vede prin modul în care prezintă informațiile.

Cât privește lucruile mai puțin bune din presa românească, n-aș vrea să mă pronunț.

diana mocanu

-Ai idoli? Cine sunt ei?

-Ohh, da! Sandra Stoicescu și Mihai Gâdea sunt modele mele când vine vorba de jurnalism. Sunt doi dintre cei mai profesionaliști oameni de televiziune pe care i-am întâlnit. Urmăresc deseori emisiunile lor, studiindu-i atent: de la poziția pe care o adoptă, până la modul în care vorbesc și gesticulează. Sunt atentă la fiecare detaliu, în încercarea de a-mi imprima anumite elemente și de a mă cizela.

-Cum îți reușește să fii și om de radio, și om de televiziune în același timp?

-Să știi că nu e așa de greu. Le fac pe amândouă din plăcere și atunci nimic nu mi se pare o corvoadă. Plus că emisiunile sunt programate în așa fel încât să am timp să mă ocup de amândouă. Pot să plec liniștită la filmări și să știu că tot îmi rămâne timp să caut trupe pentru radio, sau să îmi pregătesc materialele. La radio este o atmosferă foarte degajată și haioasă, în care nu vorbim decât despre lucruri care nouă ne fac plăcere și care știm că le trezesc interesul celor care ne ascultă, până la urmă vorbim despre o emisiune despre și pentru tineri.

diana mocanu

-Îți rămâne timp pentru tine? Această meserie cere sacrificii. Care sunt ele?

-Încep din ce în ce mai tare să simt nevoia unor momente, pe care să mi le dedic exclusiv mie. Petrec foarte mult timp în redacție; când plec de acolo mă duc la cursuri, iar de la aici înapoi la Nova. Acum cu atât mai puțin voi avea timp liber, pentru ca sunt în anul III și trebuie să mă ocup și de lucrarea de licență, deci, un lucru în plus care îmi tulbură existența. Eh, glumesc. Sincer, cred că atâta timp cât nu ești dispus să faci anumite sacrificii nu poți reuși. Orice meserie îți cere timp și dacă vine vorba de una pe care o faci din pasiune, atunci îți este cu atât mai ușor să treci peste mai toate lucrurile mai puțin pozitive.

-În televiziune ce contează, imaginea, adică felul în care tu arăți pe sticlă, sau talentul tău de a comunica cu cei care te urmăresc?

-Amândouă. Un chip frumos întotdeauna va atrage privirile, însă asta nu este de ajuns. Trebuie să ai darul vorbirii, trebuie să știi cum să vorbești astfel încât să farmeci și mai tare publicul și foarte important: să cunoști cele mai importante lucruri care se întâmplă în jurul tău, cât mai ales subiectul pe care îl ai de prezentat sau de dezbătut.

diana mocanu

 -Ce îți place sa faci, pe lângă pasiunea pentru radio și TV?

-Ador să dansez. Anul trecut am urmat pentru 6 luni cursuri de dansuri de societate. După ce mă întorceam obosită și plictisită de la facultate, când mă duceam acolo eram un alt om. Mă încărcăm cu energie pozitivă. La final, în drum spre casă simțeam că plutesc, zâmbeam, eram cu adevărat fericită în momentele acelea. N-am crezut că un simplu dans îmi va trezi astfel de sentimente și îmi va da o așa de mare stare de bine. Ar trebui să încerci și tu. Am mai vrut de atunci să reiau cursurile de dans, însă nu am găsit timp și pentru asta și astfel uite cum revenim la întrebarea de mai sus, legată de sacrificii.

Ah, apropo. Vară trecută, până să mă înscriu la IMA, am stat bine să mă gândesc dacă să urmez o carieră în jurnalism sau dacă să devin dansator profesionist. Chiar îmi cumpărasem o pereche de pantofi de dans. De-ai vedea ce frumoși sunt!… Cărămizii, din satin. Aveam visuri mari, ce mai. Acum săracii stau uitați într-o cutie în sifonier. I-am mai încălțat o dată de atunci, când a trebuit să filmez un material la niște cursuri de tango argentinian.

-Ce mesaj ai pentru cei care își doresc să aleagă aceeași cale, pe care ai ales-o tu, o experiență la radio sau la TV?

-Să își urmeze visul sau să renunțe în momentul în care își dau seama că nu sunt potriviți pentru o astfel de carieră și atunci când realizează că nu pot face față unei vieți agitate care cere anumite sacrificii.

 Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM

Comments are closed.