SPECIAL

Dorina Arsene: Jurnaliştii obligaţi prin definiţie să respecte bunele maniere

Cum poți să obții informațiile de la o sursă? În ce fel te ajută bunele maniere? Citește un interviu cu recomandările Dorina Arsene, lector de bune maniere la școala ABeZe. De asemenea, află care sunt gafele pe care le fac jurnaliștii din Moldova.

maniere

-La facultate și în redacție suntem încurajați să fim insistenți și să obținem răspunsul de la orice sursă. Să o sunăm de câteva ori pe zi, dacă e nevoie. În acest caz, mai putem ține cont de bunele maniere?

-A fi insistent este o calitate dacă o faci într-o manieră drăguţă, care să nu supere şi să nu deranjeze pe cineva.

Bunele maniere recomandă să trimiteţi un mesaj în care să explicaţi ce doriţi dacă persoana nu răspunde la telefon. În mod normal, oamenii foarte ocupaţi, demnitarii de stat, directorii, trebuie să aibă un purtător de cuvânt care să răspundă la fiecare solicitare, mai ales din partea jurnaliştilor.

– Există vreun șiretlic, unul care să ne ajute să fim niște jurnaliști manierați, dar în același timp, să ne reușească să obținem informațiile, pe care ni le dorim?

-Politeţea, comportamentul manierat sunt cheia succesului şi a unui răspuns pozitiv. Ştim foarte bine că o greşeală se memorează mai uşor decât 10 lucruri bine făcute. De aceea, este imperios necesar ca de fiecare dată când jurnalistul are o solicitare sau apelează pentru un interviu trebuie să se prezinte într-o manieră memorabilă, pentru ca următoarea dată să-i fie mult mai uşor.

Obiectivitatea, adevărul şi corectitudinea sunt valori importante pentru munca realizată de jurnalişti, care sunt primul martor al ştirilor. Mai mult, respectarea unei etichete în comunicare este un punct forte, deoarece comunicarea este esenţa sistemului media.

-Ce recomandări ai pentru jurnaliști în materie de bune maniere?

-Recomand jurnaliştilor să fie atenţi la modalitatea cu care încep o conversaţie la telefon, dar şi atunci când sunt alături de interlocutor. Să vorbească rar, să se prezinte clar şi să aibă un mesaj foarte succint, dar concret şi să folosească o formulă plăcută de rămas bun.

Este imperios necesar pentru un jurnalist, indiferent – de radio, TV sau presă scrisă, să aibă o dicţie foarte plăcută. Orele de arta vorbirii, exerciţiile de dicţie, recomand să fie făcute cât mai des (astfel de cursuri se desfăşoară la Centrul ABeZe).

Recomand cu insistenţă să ajungă cu, cel puţin, 10 minute înainte de ora începerii unui eveniment. Aveţi mare grijă şi demonstraţi amabilitate faţă de invitat. Dacă stabiliţi prealabil, amintiţi-i printr-un mesaj. Daţi dovadă de bună creştere atunci când sunteţi la emisiune, folosiţi formulele de salut şi de rămas bun, folosiţi cât mai mult formulele de politeţe, formulele corecte de adresare.

De asemenea, recomand ca fiecare instituţie mass-media să aibă un cod de etică pentru jurnalişti, conform bunelor maniere, pentru că unul este deja, care să fie respectat cu sfinţenie. (într-un alt material, pentru everydayjournalism.md, voi întocmi un Cod de etică, conform bunelor maniere, pentru jurnalişti)

-Din cele, pe care le-ai observat tu, ce gafe comit jurnaliștii noștri?

-Multor jurnalişti le lipseşte diplomaţia, respectul faţă de persoane, demnitari. Nu cunosc cum ar trebui să se comporte în diferite situaţii, mai ales în cazul vizitelor oficiale. Nu respectă un cod de etichetă în Parlament sau în Guvern. Cunosc foarte puţine despre codul vestimentar pentru anumite evenimente. Sunt mulţi jurnalişti, în mod special începătorii, care deţin puţine informaţii despre anumite evenimente. Folosesc un vocabular foarte sărac.

-De unde putem învăța să fim persoane manierate?

-De la părinţi, dacă ei pot fi un exemplu demn de urmat. De la şeful/redactorul-şef pentru că acesta trebuie să fie un exemplu. Din cărţi despre diplomaţie, bune maniere, protocol, pentru că sunt o sursă inestimabilă, dar şi de la specialişti, traininguri, ateliere în domeniu.

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*