Fashion Journalism JOURNALISM Journalism in Moldova Special

Dorina Gherganov își împarte rochiile din garderobă cu una dintre fiicele ei

Dorina Gherganov

Mai mulți ani la rând am urmărit-o la principalele știri de la postul național TV, acum face parte din echipa TVR, post național TV din România. Dorina Gherganov este jurnalista care iubește rochiile și le poartă cu atitudine și feminitate. Dorina ne-a povestit cum împarte garderoba cu fiica ei mai mare, unde face shopping și dacă are încredere în stiliști.

În proiectul ”Fashion Journalism”, stilista Ylianna Danko a ales 3 look-uri diferite din magazinul ”My London Shop”. Vedeți ce ne-a reușit.

-Am observat că ești printre puținele jurnaliste care au multe rochii în garderobă. De ce rochii?

-Sunt femeie, deci port rochii. În rochie eu mă simt confortabil și îmi este ușor să o asortez. Combinată cu o pereche potrivită de pantofi sau cizme asigură o imagine feminină și elegantă. Am rochii pentru toate anotimpurile și ocaziile. Multe dintre ele le împart cu fiica mea mai mare pentru că purtam aceeași mărime.

-Lungimea rochiei contează?

-Categoric, și nu doar lungimea. La fel de importanta este culoarea și stofa din care este făcută rochia. Nu poți îmbrăca la muncă rochii în care mergi la petreceri. Recunosc, marea majoritate a rochiilor din garderoba mea sunt mai sus de genunchi, dar în limite decente.

Dorina Gherganov

Dorina Gherganov

-În jurnalism există un dress-code? Care e el și de care ții tu cont?

Trăim într-o societate democratică și dacă pentru eleve nu există uniforme, pentru jurnaliste cu atât mai puțin. Cred că regula de bază este decența. Iar în funcție de domeniul de activitate jurnalistică, ne alegem ținutele. Eu mai țin cont și de semnificația zilei de muncă – dacă urmează vreo moțiune de cenzură sau leul se prăbușește. atunci îmbrac rochii în nuanțe închise (zâmbește).

Dorina Gherganov

-De unde sunt în mare parte articolele tale vestimentare? Shopping în Chișinău, online, peste hotare sau designeri autohtoni? De ce?

-Este un lucru aproape sacru pentru mine să-mi cumpăr o rochie din țara sau orașul în care călătoresc. Dar în general cumpăr mai mult din Chișinău. Iar cele mai reușite articole vestimentare le cumpăr atunci când nu caut neapărat ceva anume. Iar când am nevoie de o ținută pentru vreun eveniment, apelez la prietenele mele designeri, care sigur îmi găsesc ceva printre creațiile lor. Am multe rochii și fuste ale creatorilor de haine de la noi.

-Cât obișnuiești să investești în garderoba ta? Care e cea mai scumpă piesă vestimentară achiziționată și ce ți-ai dori să îți procuri în timpul apropiat?

-Nu țin neapărat să contabilizez câți bani dau pe haine. Îmi cumpăr o piesă vestimentară atunci când văd ceva, îmi place și îmi vine bine. Alteori când simt nevoia să-mi cumpăr ceva nou, de sezon. Știu sigur ce vreau să-mi cumpăr în timpul apropiat – o geacă bordo și desigur o rochie verde-haki de la My London Shop, pe care le-am probat dupa sedința foto și care mi-au plăcut mult.

Dorina Gherganov

Dorina Gherganov

-Ai două fiice. Ce sfaturi le dai în materie de stil și crezi că trebuie să le știe orice femeie?

-De la vârsta copilariei, adolescență sau maturitate o femeie trebuie să învețe să se simtă bine în pielea ei. Nicio ținută, cât de scumpă și sofisticată ar fi, nu va camufla nesiguranța sau neîncrederea în sine. Asta le explic și fiicelor mele, le respect alegerile și nu le dau sfaturi decât atunci când mi le cer.

-Feminitatea e un fel de a fi sau vestimentație potrivită?

-Feminitatea este o stare care vine din interior și se manifesta în exterior, inclusiv prin vestimentație. A fi feminină înseamnă să te cunoști, să te respecți, să-i respecți pe cei din jur și să alegi să fii așa.

Dorina Gherganov

-Dacă e să privești în trecut, ai făcut gafe la capitolul vestimentație? Care au fost ele și ce ai învățat?

-Toata lumea greșește, important e să înveți din greșeli. Prima imagine care îmi vine în minte este desigur la filmarea unui reportaj. Era o zi de week-end, am venit la lucru într-o rochie elegantă și pantofi cu toc. A trebuit apoi să merg să filmez o cursă de BMW-uri pe un traseu semi-asfaltat. Nu numai că mi-a fost foarte greu sa merg, dar m-am și simțit o cioară albă. Eram la inceput de cale, cel mai bine este să știi din ajun la ce filmări vei merge.

-În opinia ta care sunt greșelile vestimentare, pe care le fac femeile din Republica Moldova și ce le recomanzi?

-Nu judec pe nimeni pentru că și eu greșesc. Și parcă toată lumea știe care sunt greșelile vestimentare ale moldovencelor, dar nu prea se schimbă situația. Cred că femeile de la noi ar fi bine să se îmbrace mai simplu, mai personalizat și mai comod.

-Ai încredere în stiliști sau preferi să faci singură alegerile?

-Am încredere în stiliști deoarece cred că fiecare om este bun într-un domeniu anume. Pe de altă parte nimeni nu ma cunoaște mai bine ca mine. Așa că varianta perfectă este atunci când părerea stilistului coincide cu a ta.

Dorina Gherganov

-Pe lângă un stil bine definit, de ce mai are nevoie o femeie?

-De cap pe umeri. Stil nu înseamnă doar ambalajul, ci și conținutul. Prima impresie este creată din aspectul fizic și vestimentație, dar pentru a mai reprezenta interes, o femeie trebuie să fie informată, cu simțul umorului, dar și al măsurii.

-Știm că prima impresie oamenii și-o fac de cele mai multe ori după felul în care arătăm, cum suntem îmbrăcați. Crezi că atunci când vrei să obții un job, mai ales în jurnalism, contează cum arăți?

-Am spus mai sus, latura fizică și vestimentația crează prima impresie. Insă atunci când mergi la un interviu de angajare nu trebuie să mizezi doar pe acest aspect. Pe de altă parte, în jurnalismul TV imaginea contează mult, deci un fizic plăcut este un avantaj.

-Și spre final, cum a fost experiența de a proba hainele aduse din Londra și alese de stilista Ylianna Danko?

-A fost o experiență foarte plăcuta și utilă! M-a facut să descopăr ca pot pune pe mine și blugi! 🙂 Mi-au plăcut foarte mult și celelalte ținute. Cred ca Ylianna are un bun spirit de observație și o intuiție foarte subtilă, pentru că atât rochia lungă, neagră, cât și cea în stil navy mă reprezintă. Multumesc Yliannei, multumesc Oxanei Guțu pentru photoshooting. Mulțumesc întregii echipe! Magazinului ”My London Shop” îi urez cât mai mulți clienți fideli. 

Dorina Gherganov

Partenerul proiectului: My London Shop

Stilist: Ylianna Danko

Fotograf: Oxana Guțu

Autorului proiectului: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*