Fashion Journalism JOURNALISM Journalism in Moldova Special

Ecaterina Covali și dragostea pentru ia românească

Ecaterina CovaliDacă în una din zile ai văzut la TV o jurnalistă carismatică, inteligentă, îmbrăcată în ie alături de un ambasador, atunci să știi că era Ecaterina Covali, autoarea proiectului ”Punți către Europa”, la Realitatea TV. În acest proiect televizat, Ecaterina realizează o serie de interviuri cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la Chișinău. Păşeşte în casele ambasadorilor purtând de fiecare dată o ie. Astfel, promovează portul nostru românesc. Ecaterina Covali este mai mult decât o femeie stilată, are în spate experiența mai multor proiecte media şi sociale, precum emisiunea “Omul de lângă…” la Televiziunea Naţională, proiectul social “Născut să Câştigi” la Artico şi altele. De asemenea, preţ de câţiva ani a condus Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.

-Eşti probabil printre puţinele jurnaliste care au ales să promoveze ia în cadrul emisiunilor TV. De ce ia?

Aşa am simţit şi mi s-a părut cel mai potrivit pentru interviurile cu ambasadorii veniţi din diferite colţuri ale lumii. Iile sunt brodate de Alina Bradu, ea le pregăteşte cu grijă pentru fiecare filmare. Iar eu le port cu bucurie şi povestesc mândră diplomaţilor străini despre semnificaţia uzoarelor, nuanţelor şi un pic din istoria neamului nostru.

Cred  că şi asta e o cale în construirea punţilor şi legăturilor cu alte culturi, ţări şi oameni.

Ecaterina Covali

Ecaterina Covali

Viaţa de jurnalist îţi schimbă şi criteriile de selecţie a ţinutelor atunci când faci shopping? Ce ai renunţat să mai porţi pe parcursul anilor?

-Fac  shopping din ce în ce mai rar. Am ales să-mi cos ţinutele. Şi da, ai dreptate, meseria mea îmi dictează oarecum ce să port. Dar ştii, chiar dacă aş fi lucrat în oricare alt domeniu, tot pentru clasic aş fi optat. Aşadar, vestimentar pot trece drept o persoană clasică. Deci, n-am prea renunţat la nimic .

Îmi plac lucrurile simple, care nu ies în evidenţă făţiş şi nu strigă după atenţie. M-aş simţi stingheră în culori stridente sau în outfituri încărcate pentru că nu mă reprezintă.

Ecaterina Covali

-Cum ți-ai construit propriul stil vestimentar?

După  mine, stilul este o reflectare a ceea ce sunt în interior. Cred că propirul stil se construieşte în timp. Încerc să-mi valorizez calităţile, să le acord atenţie şi să-mi educ minusurile. În secolul nostru, există nenumărate posibilităţi pentru a face asta. Eu le-am selectat pe cele mai apropiate  sufletului meu, astfel încât să mă simt confortabil cu felul în care arăt, cu modul de viaţă pe care îl duc şi cu meseria pe care o fac.

Ecaterina Covali

Tu îi întâlneşti pe oameni după haine? Cât de important este astăzi să investeşti în imaginea ta?

-Apoi uite că eu am o dilemă în acest sens, dragă Victoria.

Există o mulţime de femei frumoase, aranjate, îmbrăcate bine, cu trăsături parcă desenate de mâna unui pictor, dar care nu-ţi transmit nimic. Probabil pentru că asta nu este suficient. Nu este suficient să fii doar o imagine. E important să ştii şi să transmiţi această frumuseţe/imagine  celor din jur, să o dăruieşti mai departe. Cred că contează mult strălucirea din privire, feminitatea cu care pui tocul în pământ, atitudinea zveltă şi naturaleţea cu care îţi porţi veşmintele.

Ecaterina Covali

Ecaterina Covali

Călătoreşti mult şi probabil când mergi în vacanțe sau ai deplasări de lucru, atunci ții cont de anumite rigori vestimentare impuse de acea zonă. Cât de mult diferă de la o zonă la alta?

Cu siguranţă dacă am o deplasare în una dintre ţările membre ale CSI, pregătesc din timp ţinutele elegante, două perechi de pantofi şi câteva eşarfe. Altfel m-aş face remarcată imediat. Iar dacă merg în Occident, ma pot rezuma la ceva mai simplu şi modest. Ba chiar n-aş fi înţeleasă corect dacă aş purta tocuri. Acest lucru e valabil şi pentru Statele Unite ale Americii.

Ecaterina Covali

Spre final, cum a fost experienţa în proiectul Fashion Journalism în parteneriat cu magazinul „My London Shop”-

-Voi ştiţi să dăruiţi stări de bine, să munciţi cu dăruire şi multă implicare. Sunteţi o echipă minunată. O echipă cu care eu m-aş porni la drum lung.

Ecaterina Covali

Ecaterina Covali

Partenerul proiectului: My London Shop

Fotograf: Nona- Ramona Carpik

Make-up artist: Alina Raileanu

Autorul proiectului: Victoria Ungureanu

Mulțumim locației Weekend Boutique Hotel

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*