EVERYDAY STORIES

Elena Ozun: Jumping-ul este sportul în care mă regăsesc

Elena OzunSunt tineri care merită toată admirația și care reușesc să-și îndeplinească visele acasă, în Moldova. Una din ele este și antrenoarea de Jumping, Elena Ozun, care are propria afacere la doar 22 de ani. Antrenoarea ne-a povestit despre acest tip nou de sport lansat de curând în Moldova, dar și despre cum ne putem sculpta o silueta perfectă făcând sport.

-Orice pasiune are o istorie. Cum a început pasiunea ta pentru sport?

-Pasiunea mea pentru sport a început la vârsta de 16 ani, până atunci nu puteam să mă laud cu prea multe performanțe. Am fost motivată de instructori buni care își făceau munca cu mult suflet. Câte puțin, a început  să se construiască acest vis în mintea mea și la un moment dat  m-am trezit într-o dimineata și am zis că vreau să fac cariera din asta. O dată ce aveam visul, mi-am stabilit bine pașii de acțiune ca să ajung să mă bucur de asta acum, în fiecare zi.

-Timpul ne schimbă, dar și lucrurile pe care le facem în viață. Cum te-a schimbat pe tine noul ritm? Ritmul unei femei de business care promovează sportul?

-Fiecare eveniment din viața mea mă marchează, mă învață să fiu mai puternică, mai încrezătoare, mai organizată și cel mai important este că astfel cresc spiritual. Îmi place să fiu în postura unei femei de afaceri pentru că gestionez un domeniu de care sunt pasionată, îmi place să am ziua planificată pe ore și să primesc satisfacție la finalul zilei că am reușit să le fac pe toate. Este stilul meu de viață, complicat dar frumos.

Elena OzunCum e să faci business la 22 de ani? Moldova oferă condiții bune pentru tinerii întreprinzători? Ce impedimente ai avut?

-Cu părere de rău, țara noastră nu susține tinerii întreprinzători, mai ales în profilul meu. Mai mult de atât, este foarte greu să gestionezi toate actele, să le perfectezi și te mai trezești cu controale de audit după o săptămână de activitate. Dar  și asta a fost o provocare pentru mine, pe care am trecut-o cu brio. Am fost susținută doar de familia mea și le sunt foarte recunoscătoare.

-De ce Jumping-fitness? De ce ai decis să-l aduci și în Moldova?

-Jumping-ul este sportul în care mă regăsesc datorită energiei, senzațiilor și rezultatelor. În perioada când nu știam de jumping, ma punea foarte mult pe gânduri durerile de articulații la vârsta fragedă. Când am descoperit jumping-ul am înțeles că problema este rezolvată. Mulțimea de beneficii oferită de acest sport mă ține aproape de el, mai mult, ador muzica motivațională din timpul antrenamentelor. Când fac jumping mă detașez de griji, de probleme și de detaliile care îmi complică viața.

Elena Ozun-De ce ar trebui să alegem să practicăm acest sport?

-Pot să scriu mult despre beneficiile jumping-ului, însă cred că cel mai corect lucru este să-l încerci și să simți cum se elimină energia negativă și apare o senzatie de fericire. Atunci când practici jumping, rezultatele sunt foarte mari în timp scurt. Dacă vrei să devii mai încrezător, să îți iubești corpul și să te simți fericit, îți recomand jumpingul cu inima deschisă.

-De cât timp ai adus acest sport în Moldova și cum au reacționat femeile? 

-Am adus jumping-ul în noiembrie 2014, când am deschis și studioul de fitness  “Move it”. Are câteva luni la noi în țară, dar pot să spun că devine tot mai popular. Oamenilor de aici le  place mult și merg regulat la antrenamente. Avem cereri prin toate regiunile Moldovei și cu timpul ne vom extinde peste tot.

Elena Ozun– Am observat că majoritatea clienților tăi sunt de gen feminin. Un sunt bărbații? 

-Majoritatea bărbaților sunt speriați de tot ce ține de dans și muzică, însa ei nu știu că avem programe mai intensive concepute special pentru ei.  Bărbații care au încercat jumping au rămas încântați de acest sport. Peste hotare avem mulți instructori bărbați  care își fac meseria cu mult profesionalism.

-Spune-ai pentru o publicație online că femeile din Republica Moldova nu cunosc regulile de formare a unui corp sănătos și frumos. După tine, pentru a avea un corp frumos, cât  de des trebuie să faci sport?

-Femeile sunt încântate de rezultate. Unele vin pentru a se detașa de energia negativă, altele pentru a slăbi sau pentru a tonifia musculatura. Copiii sunt înnebuniți după trambuline. Avem jocuri în stiluri psihologice. Aici ei se dezvoltă din punct de vedere fizic și emoțional.

Jumping-Știi vorba din popor ”cine papă bine are corp frumos”. Ce le recomanzi clientelor tale? Un orar strict de alimentație?

-Să știi că sunt foarte supărată pe felul în care a fost promovat un stil de viață sănătos la noi în țară, prin tipul de alimentație și chinurile prin care au trecut foarte multe femei pentru a ajunge la rezultatele pe care și le-au dorit. După mine, important este să găsești tipul de sport care îți place pentru ca să ai satisfacție de la el, să te alimentezi cu producte calitative și în niciun caz să nu te înfometezi.

Pentru a avea rezultate  e necesar să practici sportul de 3 ori pe săptămână și să nu neglijezi odihna.

Întotdeauna am fost contra dietelor cu restricții mari pentru că nu îți hrăneste organismul cu nutrienții de care are nevoie. Trebuie să înveți să mergi cu pași mici, dar siguri. Incercați să aveți 3 mese principale pe zi și 2 gustari, aveți grijă la porții, beți cât mai multă apă naturală și nu săriți niciodată peste micul dejun pentru ca el va aprovizionează cu energie pentru întreaga zi.

sport-Care sunt alimentele care ne fac corpul frumos și sănătos?

-Sunt câteva alimente pe care vă recomand să le includeți în rațiunea voastră pentru că vă aduc multe beneficii pentru sănătate : avocado, nucile ( migdale,caju), semințele ( de in, chia, susan), fructele goji , untul de cocos, untul de arahide. Toate  conțin antioxidanți,omega 3 și vă dau foarte multa energie, detoxifică organismul  și vă umple cu sănătate.

Elena Ozun-Spune-mi 3 motive de ce trebuie să facem sport (orice tip de sport)?

  • Vei căpăta mai multă încredere de sine. O dată ce ai mai multă încredere în forțele proprii, vei reuși să duci toate ideile la final cu brio.
  • Vei scapă de stres. Lumea este stresată în continuu : ba că nu le ajunge timp, ba că a eșuat vreun proiect, ba că nu reușește să slăbească. Stresul vine din interiorul nostru, din mintea noastră, iar atunci când practici sportul, aceste gânduri pleacă si apar soluțiile.
  • Iți vei îmbunătăți sănătatea. Sănătatea este cel mai prețios lucru și asta vom întelege cu adevărat cu trecerea timpului. De ce să nu contribuim la menținerea ei acum ? Sportul echilibrează toate procesele în organismul tău, îți eliberează mintea de gânduri urâte și îți dă o stare de liniște interioară.Elena Ozun

Autor: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*