Călătorii de vis SPECIAL Special

Exclusiv! În Moldova se lansează primul grup de suport pentru cei fără iubit/ă!

Pentru prima dată în Moldova este lansat un grup de suport pentru cei care sunt singuri, nu am o iubită  sau un iubit. Proiectul a fost inițiat de doi psihologi din țară, care își doresc să presteze servicii în schimbul unor donații din partea beneficiarilor.

”Număr divorțurilor din Republica Moldova este în continuă creștere, dar știe cineva care este motivul? Noi știm! Desigur, nu putem generaliza. E diferit de la un caz la altul. De aceea vrem să fim alături de cei care au sesizat o problemă în viața lor personală și vor să o soluționeze”, spune Ana Niculaeș, fondatoarea proiectului. Poți frecventa grupul începând cu data de 29 noiembrie, sâmbătă, ora 15:00, iar online specialiștii îți oferă consiliere individuală.

Cei interesați pot recurge la ajutorul specialiștilor direct sau online. Mai multe informații despre proiect găsiți pe site-ul proiectului www.consuela.md

consuela dragoste

***

ARGUMENTE! De ce poate fi o soluție pentru situația ta?

A fi singur în ziua de azi a ajuns sa fie o rușine. Ești pus la punct, lumea se uita la tine cu mila, parca ai avea o boala contagioasa. Când vezi compătimire în ochii celorlalți, deseori preferi să eviţi compania lor. Ești chestionat şi ajungi să nu mai socializezi pentru că nu scapi nicicum de aceeași întrebare: DE CE ești singur/ă? De parcă tu nu ai vrea sa știi, de parca viața ta trebuie să urmeze un drum al altora, de parcă nu contează că tu ai propriile vise şi propriile nelinişti.

Disperarea te poate  împinge să cauți iubirea în locuri nepotrivite, disperarea nu face decât să atragă în viaţa ta persoane nepotrivite, persoane care te pot face să iei decizii greșite în viața. Ne mai miram că  Moldova este în topul țărilor cu cea mai înaltă rată a divorțurilor? Oare câte persoane s-au căsătorit că să scape de gura lumii, dar mai ales să îşi confirme că nu e nimic în neregula cu ea/el.

Trist dar adevărat, trăim într-o societate care te condamna “că nu te-ai așezat la casa ta”. Deseori, omul crede că dacă a găsit persoana potrivită, a intrat într-o relație bună, nu se va mai simți singur. Omul nu are nevoie de ceilalți, ci doar de persoana potrivită. Acea persoana specială poate fi numita sprijin, cineva care oferă un simt al siguranței, tărie şi reasigurare că lumii i se poate face faţă. La sugari, mama este figura de suport. Când mama părăsește camera sau nu oferă copilului atenția de care are nevoie, sugarul plânge după mama şi este neliniștit. Același lucru se întâmpla şi cu un adult, care simte singurătate când pierde persoana dragă sau îi este dor de figura de suport. Omul căuta pretutindeni acea persoana pentru a se simți în siguranța.

consuela

În cadrul grupului de suport pentru cei singuri vei realiza ca NU e nimic in neregula cu tine, vei învăţa să renunți la prejudecați, la convingeri care te pot împiedica să atragi persona potrivită în viața ta. Vei învăţa să te accepţi şi să te iubești pe tine tocmai pentru ca acea persoana care va apărea în viața ta să fie cea potrivită. Vei descoperi o altă perspectivă asupra vieții, asupra singurătăţii, asupra iubirii.
NU veni la acest grup de suport daca crezi ca aici vei întâlni “iubirea”. NU este un club de întîlniri!

Grupul de suport oferă un mediu sigur creat de psihologii care facilitează grupul şi membrii lui. În cadrul grupului fiecare membru poate să-şi exprime preocupările într-un mod liber pentru a se înţelege mai bine şi pentru a învăța noi modalităţi de a gândi, simţi şi acţiona. Participând în cadru grupului membrii vor avea oportunitatea să audă şi să înveţe din experienţele altora. De multe ori membrii vor observa că experienţa lor este asemănătoare cu a alor participanţi şi pot lua ceva pentru ei din experienţa altora. Mai mult ca atât membrii grupului vor învăţa cum să-i ajute pe alţii şi practicând acest lucru vor putea relaţiona pe viitor într-o maniera mai armonioasă.

Ingredientele primare sunt respect reciproc şi o șansă de a crea un mediu de încredere. Sentimentul de siguranţă este legat de confidenţialitate, membrii grupului îşi dau cuvântul de onoare că vor păstra în secret tot ceea ce s-a discutat în cadrul grupului.

Membrii grupului se vor ajuta unii pe alţii să definească obiectivele, să identifice cum pot realiza aceste obiective şi cum să depăşească obstacole interne sau externe ce pot interveni. Grupul va fi flexibil necesităţilor membrilor şi va varia în dependenţă de preocupările înaintate. În cadrul grupului nu doar discuţi despre aspectele care te preocupă, dar în mod direct trăiești propriile paterne de a face faţă relaţiilor interpersonale. Pattern –o forma în care anumite lucruri se întâmplă sau sunt făcute, cu alte cuvinte „de ce calci pe aceeași greblă”.  Vei obţine o înțelegere mai profundă a acestor paterne şi vei identifica cum procedezi tu în diferite situaţii şi vei înţelege când este eficient şi când nu. Doar după aceea poţi deveni mai puternic/ă, depăşi mai eficient dificultăţile şi îmbunătăți capacităţile de relaţionare cu ceilalţi. De exemplu, dacă ai dificultăţi în a cere ajutor, vei observa această dificultate în cadrul grupului. În astfel de situaţie ai putea să-ţi asumi un risc în cadrul grupului, de a apela la alţii, în loc să fii retras/ă.

Persoanele pot apela la un grup de suport din variate motive: îmbunătăţirea relaţiilor, să facă faţă situaţiilor de tranziţie în viaţă, să lucreze asupra situaţiilor traumatice din viaţa lor, să afle modalități de a îmbunătăţi starea de sănătate şi alte preocupări.

Dacă eşti singur acest grup de suport îţi va oferi instrumente şi ghidare pentru a te implica într-o relaţie armonioasă şi să poţi alege un partener potrivit pentru următoarea relaţie.

Dacă îţi revii după o despărţire de persoana dragă, acest grup de suport te va ajuta să înţelegi de ce alegerile relaţiilor pe care l-ai făcut până acum nu sunt potrivite pentru tine şi îţi vom oferi informaţie care te va ajuta să iei decizii pentru a alege un partener potrivit pentru tine.

Dacă eşti necăsătorit/ă, dar într-o relaţie, acest grup te va ajuta să înţelegi mai bine care relaţie e mai potrivită pentru tine, astfel încât să nu irosești timp pentru o relaţie care nu va funcţiona.


love

Psihologii se angajează să ofere un mediu sigur şi plin de încredere, să menţină grupul focusat la cele ce se întâmplă aici şi acum, să ofere o direcţie şi să ajute membrii grupului să obţină revelaţii, să încurajeze interacţiunea în cadrul grupului, să modeleze atitudinile şi acţiunile în cadrul grupului, să asigure ca începutul şi sfârșitul ședințelor să fie la timp.

 Statistici:

Ce sau Cine este responsabil de despărțiri într-o relație?

In cadrul unui studiu longitudinal de 25 de ani, pe un eșantion de 746 de subiecți care avea ca scop sa studieze etapele formarii si destrămării relaţiilor de cuplu, organizat de Institutul National al Sănătății din SUA au identificat următoarele concluzii:

61% dau vina pe fostul partener „El sau ea a făcut ceva greşit”

Femeile învinuiesc mai mult foștii, decât bărbaţii fostele. 80% din femei învinuiesc partenerii de despărțire şi doar 41% din bărbaţi învinuiesc femeile.

Bărbaţii dau vina pe situaţie mai mult decât femeile. 13% din bărbați dau vina pe situaţie în comparaţie cu doar 3% din femei Ex: Părinţii ei/lui nu erau de acord cu relația noastră, nu aveam suficienţi bani, el-ea nu avea serviciu, etc.  

Bărbaţii se auto învinuiesc mai mult decât femeile.  16% din bărbați credeau că relaţia a eşuat din cauza lor, în comparaţie cu doar 4% din femei. (Eu ceva am făcut greșit)

Bărbații sunt mai predispuşi să dea vina pe relaţie. 24% din bărbați şi 13% din femei au dat vina pe relaţia în sine. (Ex: nu eram compatibili, eram prea tineri, prea diferiţi, etc.)

Cercetările arată că atunci când foloseşti „învinuiri interpersonale”, atunci când dai vina pe relaţie sau pe ambii în mod egal, poţi să faci faţă stresului legat de ruperea relaţiei şi să îţi revii mai repede după despărțire.

Persoanele care se despart şi se auto învinovăţesc sau dau vina pe partener pentru eşuarea relaţiei, sunt mai neliniştiţi, mai deprimaţi, au insomnii şi probleme mai grave de sănătate. Atunci când eviţi adresările „TU ai făcut acesta…” sau „EU, am făcut asta…” şi le înlocuieşti cu „NOI, am procedat aşa…” responsabilitatea trece, de la tine sau de la partenerul tău asupra relaţiei în sine. Schimbând perspectiva de ce relaţia s-a sfârșit, emoţiile legate de relaţii de asemenea se vor schimba. De ex: „Am făcut tot ce a depins de noi” conţine emoţii mai puţin intense decât „El niciodată nu era acasă şi nu se implica în educaţia copiilor”.

În cadrul grupului de suport oferit de asociaţia obştească „Consuela” vei învăţa că atunci când dai vina pe relaţie în loc de fostul partener, acesta îţi oferă oportunitatea să tai legăturile emoţionale cu fostul/fosta , cu timpul să accepţi trecutul şi să devii emoţional prezent/ă şi gata pentru o nouă relaţie. 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*