INTERVIEWS SPECIAL

Fashionguide.md: Moldovenii se limitează la capitolul stil și asortare

 Fashionguide.md este primul ghid de modă din presa online autohtonă. Cele două inițiatoarea a proiectului de modă în mediul virtual, Doina Popov și Svetlana Postolachi, în doar 5 luni de la lansare au reușit să trezească interesul și entuziasmul cititorilor online. Cum e să pornești un proiect online fără investiții și de ce trebuie să învățăm să fim stilați, aflați din interviul ce urmează.

Cum a apărut ideea de a lansa un site despre fashion?

Doina Popov: Fiind studente la Jurnalism, ambele ne doream să ne afirmăm în domeniu jurnalistic, mai ales că și de modă eram interesate. Se întâmpla adesea să comentăm ținutele de pe străzile capitalei, dându-le aprecieri. Ideea de a lansa un site doar despre modă a apărut spontan în urma unei discuții la o cafea. Am analizat piața mediatică pentru a vedea dacă avem un site despre modă și stil în Moldova și nu am găsit. Astfel, am hotărât să fim noi cele care vor aduce cele mai noi știri din domeniul fashion.

Ce încercați să promovați cu ajutorul proiectului ”Fashion Guide”?

Svetlana Postolachi: Să menționăm pentru început că Fashion Guide este în primul rând un ghid de modă și nu un simplu portal informațional. Aici, cititorii pot găsi sfaturi și reguli despre cum să asorteze corect ținutele, pot citi despre ultimele tendințe și stiluri în domeniul modei, pot vedea noile colecții lansate de designerii autohtoni, dar și de cei internaționali. De asemenea pot descoperi garderoba vedetelor autohtone, și nu în ultimul rând pot cunoaște viața și activitatea persoanelor care au influențat moda din întreaga lume. De fapt, încercăm să debarasăm cetățenii de kitch și glamour exagerat.  Fiind la curent cu ultimele tendințe, cu regulile de bază a unui dress code corect, cititorul va putea să-și găsească stilul care-l avantajează cel mai mult.

fashionguide.md

Cât de necesar era să avem un site despre fashion pentru cititorii din Moldova? Credeți că site-ul vostru contribuie la educarea unui interes mai mare pentru stil?

Doina Popov: Veți fi surpinși să vedeți cât pot face hainele potrivite pentru carieră, viața personală, imaginea în societate și de ce nu pentru…suflet. Un site despre modă este binevenit mai ales că acesta poate influența opinia și stilul fiecărei persoane în parte.

fashionguide.md

La început au fost și impedimente? Care au fost ele și cum le-ați depășit?

Svetlana Postolachi: Cel mai mare impediment a fost lipsa bugetului. Nu am apelat la nici un sponsor și am încercat să construim totul cu propriile puteri. Probabil din această cauză a fost nevoie de mult mai mult timp pentru a lansa proiectul. Dar, le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și ne-au ajutat să ne realizăm visul.

fashionguide.md

De ce credeți că moldovenii nu au simțul stitului așa cum o au, de exemplu, europenii?

Doina Popov: Simțul stilului nu se determină în funcție de naționalitate sau țară, iar faptul că europenii sunt mai stilați este un stereotip. Și în Moldova avem persoane stilate, la fel cum și în Europa există persoane care nu au simțul estetic bine dezvoltat. Însă nu pot nega faptul că moldovenii se limitează la capitolul stil și asortare. Le este frică să experimenteze, să iasă din tipare și să devină pata de culoare din mulțime, dar mai ales, ei uită de simplitate și confort,  în timp ce europenii pun accent pe aceste lucruri.

fashionguide.md

Apropo, aveți și cititori de gen masculin? Ați identificat cine sunt cititorii voștri? Cine sunt cei inderesați de felul în care arată?

Svetlana Postolachi: Ne bucură faptul că avem și cititori de gen masculin, chiar dacă sunt puțini la număr. Bărbații sunt foarte inhibați în tot ceea ce ține de modă, de aceea scriem și oferim sfaturi de stil pentru ei și îi motivăm să acorde mai multă atenție stilului vestimentar.

fashionguide.md

De ce e important să investim în imaginea noastră?

Doina Popov: Stilul unei persoane și modul acesteia de a se îmbrăca îi reflectă starea interioară și personalitatea. De multe ori oamenii cred că imaginea nu contează și pun accent doar pe inteligență și își neglijează aspectul fizic, considerând că este inutil să investești timp și bani în frumusețe și stil. De fapt, regulile societății sunt altele. Pe lângă faptul că trebuie să dai dovadă de capacități intelectuale, mai trebuie să te remarci și printr-un stil bine definit. Doar atunci succesul îți este garantat.

fashionguide.md

După 5 luni de la promovare, care este feedback-ul cititorilor?

Svetlana Postolachi: Avem abia 5 luni de când ne-am lansat însă feedback-ul este unul pozitiv. Nu ne-am așteptat că vom fi observați chiar din start, dar rezultatele demostrează încă o dată că oamenii doresc să cunoască lumea modei. Multe persoane ne spun că le place site-ul chiar din punct de vedere al design-ului, pentru că nu este tipic platformelor web moldovenești. Precizez că fiecare persoană care își spune părerea este extrem de importantă pentru noi.

fashionguide.md

La început, probabil, acest proiect a fost propria voastră investiție. Zic de bani, efort, timp… Începeți să vă răscumpărați efortul? Se merită să investești într-un proiect online?

Doina Popov: Atunci când am decis să lansăm site-ul, nu ne-am gândit la investiții și timp pierdut. Pur și simplu am crezut în el și am realizat ceea ce ne-am dorit și ne-a adus plăcere. Eram atât de entuziasmate de proces, încât nici nu observam cât efort de fapt depuneam pentru ca acest proiect să iasă perfect. Acum sesizăm că am muncit mult și urmează să muncim și mai mult. Țin să menționez că deși cei din jur spuneau că acest proiect va deveni profitabil abia peste un an sau doi, noi am reușit să obținem un venit cu mult mai devreme. Cred că merită să investești în pasiunea ta și în munca ce te face să te simți împlinit.

Care sunt cele mai stilate vedete din televiziunea autohtonă? Dar cea internațională?

Doina Popov: Din televiziunea autohtonă pot enumera câteva persoane pe care le-am văzut și după ecrane și pot afirma cu certitudine că sunt devotate propriului stil: Lilia Ojovan (Lilu), fosta vedetă tv Nata Albot, Alex Gurdila, Ana Mardare, Angela Gonța.

Aveți idoli din lumea modei?

Doina Popov: Nu pot afirma că am un idol, însă admir și apreciez mult personalitățile care au reușit să-și lase amprenta în domeniul modei precum: Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Jaquline Kennedy, Brigitte Bardot, Sofia Loren, Coco Chanel etc.

Svetlana Postolachi: Probabil, etalon pentru mine va fi întotdeauna Coco Chanel. În zilele noastre nimeni încă nu a putut introduce ceva nou și revoluționar în modă. Chanel nu s-a inspirat de la alți designeri. Ea nu depunea efort pentru a crea ceea ce exista deja. Din contra, ea a simțit ce îi lipsește la o femeie. Ea a știut cum să facă oamenii să aprecieze lucrurile simple și frumoase.

fashionguide.md

Care sunt cele câteva motive, pentru care merită să accesăm zilnic www.fashionguide.md?

Vom răspunde simplu: Fashion Guide e util, frumos, în vogă.

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM

Comments are closed.