INTERVIEWS SPECIAL

”Îmi place jurnalismul. Vrei, nu vrei, tu ești peste tot!”

Avem și tineri ambițioși, la concluzia asta ajungi după ce o cunoști pe Ecaterina Barbăneagră. Bine, bine, să nu ne grăbim la făcut concluzii, dar cert e că, ea e printre puținii liceeni care s-au avântat într-o experiență jurnalistică. Ecaterina de 5 luni face știri și interviuri pentru site-ul de divertisement, Zugo.md. De ce face asta? Cum a dezvoltat-o și cum vede acum lumea, aflați din acest interviu.

-Cum ai ajuns să faci parte din echipa Zugo?

-Era vară. Eu eram în căutarea unui job. Nu conta domeniul. Eram gata să muncesc și chelneriță, doar să muncesc. Totuși, căutând pe internet mai multe oferte, am dat prioritatea jurnalismului. Știam că foarte mulți jurnaliști de succes și-au început cariera încă din adolescență, de la 16 ani și atunci mi-am zis ”de ce nu?”

Pentru prima dată când am accesat site-ul Zugo.md, mi-am zis ”nu, eu aici nu voi ajunge”. Mi se părea o instituție serioasă. Mai târziu, totuși am fost contactată. Ce bucurie! M-au invitat la un interviu și am fost acceptată. Eu în viața mea nu mai făcusem jurnalism. Am început cu interviurile, apoi au urmat știrile și acum mai am și o emisiune. Emisiunea are mai mult de 7 ediții. Ce facem noi? Îi întrebam pe oamenii din stradă… îi provocăm, pentru că suntem curioși să aflăm ce spun, cum gândesc. Noi încă suntem în căutarea întrebărilor perfecte pentru oamenii noștri, întrebări la care am putea să primim răspuns, fără ezitare.

Poți vedea una din emisiuni

-Ce ai reușit să înveți din experiența de până acum?

– Simt că experiența asta m-a învățat să văd altfel lucrurile. Cel mai important pentru mine este că am ce face. Dacă anul trecut nu făceam nimic în afară de studii la liceu, acum sunt activă, cunosc oameni. Fondatorii site-ului sunt foarte drăguți și înțelegători. Ori de câte ori am o neclaritate, ei mă ajută. Am înțeles că jurnalismul e alergătură, încolo, încoace și că ești mereu în căutare de oameni.

-Cum e să muncești la Zugo?

-Îmi place atmosfera, e una care mă motivează să muncesc. Poate dacă ar fi fost altă atmosferă, n-aș fi continuat colaborarea. Apreciez faptul că cei doi fondatori, Dima și Daniela ne laudă. Eu n-am fost lăudată niciodată atât de mult, așa cum sunt lăudată la Zugo. E frumos că între noi se leagă o prietenie. Facem pași mici, dar importanți.

zugo

– După ce obții bacul, vrei să faci o facultate în jurnalism?

-Da, mi-aș dori, dar mai multe persoane îmi spun să nu fac jurnalism. Ei spun că practica e cea mai bună școală, astfel mulți îmi recomandă să aleg o facultate cu alt profil. Până la urmă, eu deja fac jurnalism la Zugo…

Mi-aș dori și studii în România, dar încă sunt la etapa când îmi calculez posibilitățile.

-Când pentru prima dată ți-ai zis: eu vreau să fiu jurnalist?

-Încă pe când eram elevă în clasa 9-a, am fost străpunsă de dorința ”vreau să fiu jurnalist”. Îmi amintesc, eram mică și mă uitam la știrile PRO TV și îmi ziceam ”vreau să fiu și eu ca Angela Gonța”. Adevărul e că, în această perioadă n-am făcut niciun pas în a deveni sau a ajunge acolo, peste limitele așteptărilor mele. Cred că experiența la Zugo mă ajută să obțin experiența și curajul necesar…

zugo

-Ce calități trebuie să aibă un jurnalist?

-Un jurnalist trebuie să fie creativ, sociabil și îndrăzneț.

-De ce trebuie să dăm prioritate experienței în defavoarea teoriei de la facultate?

-Eu cred că experiența unui student la jurnalism trebuie să înceapă din primul an de studiu. Da, tu la facultate înveți teoria și dacă în acești 3 ani nu reușești să vezi cum stau lucrurile în practică, atunci, zic eu, a fost o investiție inutilă. Îmi place jurnalismul. Vrei, nu vrei, tu ești peste tot!

– Ce îți mai dorești pe lângă o carieră în jurnalism?

-Eu îmi doresc foarte mult să călătoresc. Mi-aș dori pentru început să-mi cunosc țara, să merg prin satele și orașele Moldovei.

O altă dorință este familia. Niciodată n-aș renunța la familie, la copii doar pentru carieră. Eu vreau copii mei să aibă o mamă acasă. Mi-aș dori să reușesc să fiu și o bună familistă, și o bună carieristă.

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.