News

Inovațiile anului 2014: Jurnaliști roboți!

Apare concurența în rândul jurnaliștilor. În anul 2014 oamenii de știință au creat jurnaliști roboți, care îi pot înlocui pe jurnaliștii reali, notează Agerpres. Iată care sunt cele mai remarcabile inovații:

  • Oamenii de știință japonezi au creat roboți care prezintă știri
    Oamenii de știință japonezi au creat roboți cu un straniu aspect uman, care prezintă știri, fac glume și interacționează cu oamenii. Kodomoroid, o „androidă” în mărime naturală, poate citi știri, vorbește mai multe limbi și chiar interacționează cu oamenii. Ea poate folosi o varietate de voci și trece de la o voce gravă, masculină, la tonalitățile vocii de fată în doar câteva secunde. Robotul-femeie Otonaroid, dar și Telenoid, un robot mai simplu, alcătuit dintr-un cap de manechin și brațe, au pielea de siliciu și mușchi artificiali, ceea ce le conferă un straniu aspect uman. Oricine vizitează muzeul de știință Miraikan din Tokyo se va putea întâlni și interacționa cu roboții, care vor juca rolul de ghizi. Roboții pot face glume, iar Kodomoroid a putut fi auzită susținând că visează să aibă propriul său show de televiziune.

prezentator robot

  • Munca jurnaliștilor de la AP făcută de roboți editori
    Dacă japonezii s-au gândit la roboți prezentatori de știri, iată că Agenția Associated Press s-a gândit să folosească direct roboți pentru a produce știri. Domeniul vizat este cel legat de rezultatele trimestriale ale marilor companii cotate la bursă. Prin „angajarea” roboților se dorește ca redactorii să-și folosească timpul mai mult pentru ‘jurnalism’ și mai puțin pentru procesarea datelor. Subiectul roboților „jurnaliști” a atras atenția în martie 2014, când ziarul Los Angeles Times a prezentat în exclusivitate o știre despre un cutremur care a zguduit California. Știrea fusese realizată de un robot care fusese programat să intre în funcțiune în cazul producerii unui seism. Inventatorul acestui sistem este jurnalistul Ken Schwencke, creator al „Quakebot” — algoritm conceput pentru a prelua date din serviciul USCS (U.S. Geological Survey) când are loc un cutremur.

a-inovatieEVERYDAY JOURNALISM.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*