Jurnalismul matinal cu Ilinca Avram, prezentatoare TVR Moldova

Se consideră că profesia de jurnalist oferă un grad înalt de erudiție și dezvoltare multilaterală, asta fiind explicat prin multitudinea de domenii cu care acesta poate interacționa. Această ipoteză se confirmă atunci când întâlnim un astfel de jurnalist, de aceea astăzi drept exemplu ne va fi Ilinca Avram. Ea este jurnalista de televiziune care a reușit să aibă experiențe de neuitat în domenii precum cinematografia sau design-ul vestimentar. Pentru a afla mai multe despre jobul, experiențele și cunoștințele sale, vă propun să explorați interviul de mai jos.

– Dezvoltarea multilaterală te caracterizează, iar implicarea în diferite proiecte întotdeauna a fost binevenită pentru tine. Care a fost și este rolul jurnalismului în asta?

– Jurnalismul a fost și va rămâne prima mea dragoste. Este ceea ce în fiecare zi îmi arată cât de diversă este lumea în care trăim. El a educat în mine acest spirit liber și dornic de cunoaștere continuă. Este domeniul în care afli, cunoști și încerci câte puțin din toate.

– Ai studiat jurnalismul în România, însă l-ai practicat în Moldova. Cum vezi această profesie în Moldova și România din perspectiva profesionalismului?

– Nu am făcut o facultate de jurnalism, doar am făcut cursuri de televiziune la București, asta chiar dacă aveam la activ deja câțiva ani de experiență. Niciodată nu știi suficient și întotdeauna este loc pentru a te perfecționa, pentru că lumea este în continuă mișcare. Nu este suficientă o facultate și atât. În era informațională este vital să fii la curent cu tot ce se întâmplă și, de fapt, asta înseamnă un bun profesionist, indiferent de meseria pe care o practici. Nu contează locația în care te afli, ci principiile după care te conduci în viață, mai ales în meseria de jurnalist, pentru că noi suntem cei care informează oamenii, deci noi suntem cei care le creăm impresii, vise, idei, dezamăgiri etc.

– De curând te-ai întors din România, unde ai avut o experiență cinematografică. Cum a fost această experiență și ce te-a învățat?

– Cinematografia m-a fascinat din prima. Deja lansasem prima colecție de haine, CODE 18, atunci când am încercat gustul cinematografiei și am preferat această cale. A fost o perioadă frumoasă, care m-a ajutat să descopăr lucruri noi despre mine, despre oamenii din jurul meu. Mi-a lărgit orizontul și mi-a hrănit dorul de televiziune. Am învățat să iubesc camera, indiferent de unde sunt poziționată, în fața sau în spatele ei. M-a făcut să văd altfel lucrurile care se văd pe monitor, să gândesc povestea și firul ei, să înțeleg că fiecare meserie este importantă și că totul formează un tot întreg. Am învățat ce înseamnă profesionalismul extrem în care nu există probleme, ci doar soluții. Am învățat și am trăit cu șatra dupa noi în păduri, vârfuri de munte, mare etc. Am învățat ce înseamnă o echipă. A fost o experiență nemaipomenită, pentru că nu oricine are ocazia să lucreze cu actori, producători și regizori de la Hollywood, care au premii Emmy sau care au făcut filme pe care toată lumea le cunoaște.

– Reîntoarsă la televiziunea moldovenească, mai exact la TVR Moldova, spune-ne cum e să fii din nou în emisie directă?

– Mă trezesc cu drag în fiecare dimineață știind că mă așteaptă gașca Matinalilor, care sunt la fel de energici, voioși și haioși și în afara emisiei, nu doar pe sticlă. Am acceptat provocarea, pentru că știam echipa cu care urmează să lucrez. Nu am fost departe de cameră niciodată, dar recunosc că am avut emoții în primele zile și le am până acum. Consider că atunci când nu mai ai emoții, ceva nu este în regulă, asta poate înseamna că a devenit o rutină, iar dacă accepți acest lucru, nu mai primești plăcere de la jobul tău. Personal nu pot face nimic din obligație și fără pic de pasiune. Sunt o fire energică și artistică și nu aș putea trăi fără acel fior care se numește emoție.

– Într-un interiviu spuneai că televiziunea din România e prea cancanizată… cum estimezi viitorul televiziunii din Moldova în contextul interacțiunii cu cea de peste Prut?

– Fiecare are drumul său și fiecare alege încotro o ia. Sunt bune și rele atât aici în Moldova, cât și în România. Aici depinde despre ce vorbim, divertisment sau știri.

– Cum crezi, televiziunea își are aportul în educația publicului? În ce mod?

– Cu siguranță televiziunea este unul din cei mai importanți factori de influență și educare a populației, tocmai din acest motiv și consider că jurnaliștii ar trebui să dea un jurământ care să îi oblige să expună informația veridic.

Care sunt avantajele sau dificultățile jurnalismului de televiziune?

– Fiecare job este ca o monedă cu două fețe, deci cu avantaje și dezavantaje. Câteodată le poți controla, iar câteodata nu. Avantajele pot deveni dezavantaje și invers.

– Ce fel de oameni cere televiziunea? Cine are cele mai multe șanse de a avea succes în această meserie?

– Am văzut și am lucrat cu mulți oameni, cu diferite caractere și temperamente. Depinde de proiect, de ideile pe care vrei să le împărtășesti cu ceilalți, dar cel mai important este să treci dincolo de camera de filmare, să te uiți la ea și să îți imaginezi oamenii care se uită la tine, să le vorbești lor în așa fel încât nu doar să te audă, dar și să te asculte.

– Munca la televiziune înseamnă echipă și colaborare. Cum o faci în cel mai eficent mod, astfel încât să iasă un produs final bun?

– Sunt o perfecționistă și cel mai mult nu îmi plac scuzele. Consider că scuzele îți fac rău în primul rând ție. Totul este posibil și orice problemă are o soluție. Îmi plac oamenii care nu doar își iubesc meseria, dar și o respectă. Dacă nu îți respecți locul de muncă și ceea ce faci, nu te respecți pe tine, pentru că majoritatea timpului tău îl petreci la muncă, deci asta este ceea ce te definește.

– Astăzi internetul acoperă tot mai multe sfere, printre care și jurnalismul. Cum estimezi această evoluție în meseria de jurnalist?

– Dintotdeauna ca să fii bun trebuie să evoluezi și să muncești asupra ta. Lumea este într-o continuă dezvoltare și nu te așteaptă pe tine. Printr-un singur share tu deja informezi prietenii pe care îi ai în lumea virtuală. Cu siguranță nu toți știu sau au citit ceea ce ai distribuit tu. Deci, automat oamenii care au încredere în tine au tendința să creadă veridic informația pe care o împărtășești cu ei. Un jurnalist este un om informat care trebuie să aibă mai multe surse de încredere, iar încrederea se formează în timp, acțiuni și idei pe care le ai.

– Care este cea mai mare lecție de viață care ai învățat-o practicând această profesie?

– Am învățat să mă descurc în orice situație, indiferent de circumstanțe, locație, lipsuri sau supărări. Am învățat să fiu stăpână pe mine și să îmi cunosc propriile forțe.

– Cum crezi, care sunt calitățile fără de care un jurnalist nu își poate face meseria?

– Pasiunea și curiozitatea.

– Jurnalismul e talent (chemare) sau profesie care poate fi învățată și perfecționată?

– Atunci când îți alegi meseria înseamnă că ai o vocație pentru asta, iar dacă te-a ales ea pe tine înseamnă că are încredere că poți să o faci bine.

– Cum crezi, în ce constă succesul unui jurnalist? Există o rețetă?

– Succesul nu este o destinație, este un drum pe care îl construiești în fiecare zi și cu fiecare decizie și alegere pe care o faci.

– Ce mesaj ai pentru toți cei care doresc că îmbrățișeze profesiunea de jurnalist ?

– Dacă ați ales această cale, atunci faceți în așa fel încât să fiți mândri de voi.

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Foto: Victor Detto

Sursa: Everyday Journalism