Fashion Journalism JOURNALISM Journalism in Moldova Special

Lia Ciutac: Îmi plac foarte mult bărbații care poartă cămașă și cravată

Lia Ciutac

Sunt jurnaliști care ne informează, dar despre care nici nu putem să ne imaginăm cum arată, cu ce se îmbracă, ce preferințe vestimentare au. Îi descoperim doar din articolele pe care le publică în ziare… dar oricum suntem curioși să aflăm, cine sunt ei? Din acest motiv astăzi ți-o prezentăm în rubrica ”Fashion Journalism” pe jurnalista de la ziarul ”Timpul”, Lia Ciutac. Află de la ziaristă dacă un reporter trebuie să fie stilat, cum arată feminitatea și cum ar trebui să se îmbrace bărbații care se rotesc în jurul Liei.

-Ești reporter la ziarul Timpul. În zilele noastre un reporter trebuie să fie stilat?

-Reporterul este persoana care reprezintă instituția de presă și cred că acesta trebuie să arate bine. Dacă prin stilat se subînțelege că reporterul trebuie să fie îmbrăcat după ultimele tendințe ale modei, atunci cred că aceasta nu îi sporește valoarea. Dar, persoana care optează pentru o imagine interesantă, originală, atunci pot afirma că este stilată. Este alegerea fiecăruia în parte să aleagă cum să arate. Un reporter stilat nu întotdeauna înseamnă un reporter de succes.

Lia Ciutac

Lia Ciutac

Ce înseamnă stil pentru tine? Te consideri o femeie stilată?

-Stilul pentru mine este reprezentarea propriei individualități și personalități în felul care aceasta mă prezintă. Acesta cuprinde nu doar modul de a combina hainele sau accesoriile, dar și atitudinea pe care o ai. Mai mult ca atât, stilul îl pot defini ca o exprimare a ceea ce trăiește în interiorul fiecăruia și este conturat de propria lor personalitate. Nu poți să îmbraci o ținută și gata, să te consideri stilat.

Activitățile pe care le întreprindem zilnic, rezultatul a ceea ce studiem, ce citim, ce sport practicăm, ce hobby-uri avem, călătoriile pe care le facem,  culturile și obiceiurile din care ne inspirăm, influențează stilul fiecăruia dintre noi. Toate aceste aspecte se reflecta în final asupra felului în care ne prezentăm, acesta este stilul.

Dacă mă consider o persoană stilată? Pot afirma că da, chiar dacă nu sunt influențată de tendințele care se schimbă foarte repede, dar reușesc să am propria individualitate și să mă exprim prin ținutele mele.

Lia Ciutac

-Dar un bărbat stilat ți-ar plăcea? Cum arată în viziunea ta un bărbat stilat?

-Mie îmi plac foarte mult bărbații care poartă cămașă și cravată. Îi admir pe cei care reușesc să asortezi după culori aceste două elemente a garderobei masculine. Apreciez bărbați care încearcă să poarte culori sau haine mai curajoase, poate chiar să experimenteze. Și iarăși dacă vorbim de stil, nu mă limitez doar la o garderobă, ci stilul bărbatului la fel depinde de modul său de viață.

-Cu salariile din Moldova îți poți permite să fii stilată?

-Să fii stilată nu înseamnă neapărat să ai haine scumpe în garderoba ta. Am învățat să pot combina diverse elemente care într-un întreg arată foarte bine. Recunosc că cele mai multe cumpărături le fac din afara țării prin intermediul site-urilor, unde găsesc ținute care mi se potrivesc individualității. Dar găsesc în ultimul timp haine și încălțăminte de la producătorii noștri autohtoni, care dau dovadă de multă creativitate și muncă asiduă. Vedem cu toții care sunt progresele designerilor din țara noastră și port cu drag ținutele pe care aceștia le fac. Cred că astfel creatorii de haine de la noi vor prinde mai mult curaj și mai multă inspirație pentru munca lor.

Lia Ciutac

-Fiecare femeie are în garderoba sa o ținută pe care o adoră și o îmbracă ori de câte ori… simte că nu mai are ce îmbrăca. Ce ținută prețioasă ai tu și de ce e atât de importantă?

-Nu cred că am doar o ținută preferată, chiar am câteva. Una dintre ele este o bluză de la mama mea, care are peste 40 de ani, dar arată astăzi ca nouă. Nu am idee cum a fost posibil să rezite atâta și să arate bine. Când nu știu ce să îmbrac, o aleg anume pe ea, fiindcă îmi dă o senzație de oarecare protecție maternă, e ca și cum mama e alături de mine. Țin foarte mult la această bluză, fiindcă are o însemnătate deosebită pentru mama mea când mă vede că o port. Mai pot enumera și rochia neagră, care prinde în orice moment, mai ales în diminețile fără inspirație.

-Acum avem acces la tot felul de recomandări, articole și sfaturi din parte stiliștilor. Tu ții cont de ele?

-Da, citesc mult despre ultimele tendințe din lumea modei, deși recunosc că de multe ori nu țin cont de ele. Se întâmplă foarte rar să aleg ținutele, accesorii sau culori care sunt în trend. Și chiar dacă le descopăr mai târziu, le port fără să mă incomodeze. Spre exemplu, vara aceasta se poartă foarte mult culoarea albă, e una dintre culorile mele preferate și o port de mulți ani. Acum nu îmi rămâne decât să mă bucur că sunt în rând cu lumea.

Lia Ciutac

-Ești una dintre inițiatoarele proiectului „Atelier de feminitate”. Despre feminitate voiam să te întreb. Ea poate fi exprimată prin ținute?

-Feminitatea poate fi exprimată și prin ținutele pe care le alege o femeie. Dar este foarte important să știm că feminitatea nu depinde doar de ținutele pe care le poartă o femeie. Atitudinea pe care o are femeia, gesturile, modul de exprimare, toate aceste detalii în ansamblu pot exprima feminitatea. Dar dacă să răspund la întrebarea ta, cu siguranță ținutele pot ajuta să exprime aceste trăsături fine și de neînlocuit a unei femei.

Lia Ciutac

-Tu ce nu ai îmbrăca niciodată?

-Eu am îmbrăcat ținute din toate stilurile și chiar amestecându-le. Sunt o persoană care iubește experimentele. Poate că nu o fac zi de zi, dar zilele de weekend sunt perfecte pentru astfel de ținute experimentale. Cel mai mult îmi place reacția prietenilor care mă descoperă altfel decât în zilele obișnuite. Mai mult chiar, experimentele sunt o formă de a te descoperi te tine însuți. Dar, evident sunt și haine pe care nu le-aș purta și anume acelea făcute din stofe artificiale. Din această categorie sunt hainele care nu îmi plac, indiferent dacă sunt la modă sau de brand. Purtând o haină ce nu îmi place apare senzația de nesiguranță, disconfort și unicul lucru la care mă gândesc este să le dau mai repede jos.

Lia Ciutac

-Spre final. Cum a fost experiența în proiectul „Fashion Journalism” în parteneriat cu magazinul „My London Shop”?

-Mi-a părut bine să revăd magazinul „My London Shop” și să găsesc ținute pe care le-am îndrăgit din prima. În timpul sesiunii foto mi-am găsit și o pereche de pantofi. Da, sunt de culoare albă pe care ard de nerăbdare să îi port la o petrecere de vară în aer liber.

Lia Ciutac

Partenerul proiectului: My London Shop

Fotograf: Nona- Ramona Carpik

Autorul proiectului: Victoria Ungureanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*