EVERYDAY STORIES SPECIAL

Noaptea cărților deschise

DSC_1283

 

23 aprilie 2014. Ziua internațională a cărții a fost sărbătorită pentru a doua oară în București, prin organizarea unei eveniment numit “Noaptea cărților deschise”. Un număr de 10.000 de cărți ce cuprind diverse subiecte, de la cărți pentru copii, până la romane de dragoste, sau science-fiction, au fost oferite gratuit celor ce au fost prezenți.

Dacă anul trecut nu am reușit să ajung la eveniment, anul acesta mi-am propus să văd cu ochii mei cum se desfășoară, trecând peste faptul că îmi doream totodată să fiu în preajma cărților, să văd cum arată 10.000 de exemplare încununate de flori.

Evenimentul s-a desfășurat într-o manieră destul de civilizată la început, existând un gard ce înconjura cărțile. Acestea au fost așezate pe asfalt, pe trotuarul din fața băncii BCR, din Piața Universității, peste ele fiind așezate flori.

Trebuie să recunosc faptul că ideea mi s-a părut una dintre cele mai bune, dat fiind faptul că putea fi luată și drept simbol – cărțile primeau flori, de ziua lor, pentru că există. M-am putut bucura și de liniștea care zăcea acolo, între cărți. Erau gândurile atâtor autori la un loc, atâtea ore de muncă, și trebuie să recunosc că am fost extrem de bucuroasă când cerând voie să pot face câteva fotografii, pentru a vi le putea prezenta și vouă, rugămintea mi-a fost acceptată.

Odată ridicate gardurile, cum se întâmplă de obicei, lumea a năvălit pentru a lua cărțile așezate pe jos. Imaginea nu pot să spun că a fost una foarte plăcută, pentru că recunosc că mi-ar fi plăcut să văd mai multă civilizație între oamenii care teoretic veniseră pentru cultură. Însă trecând peste acest lucru, și peste faptul că mereu acolo unde vor fi lucruri oferite fără bani lumea va năvăli, din puterea obișnuinței, pot spune că evenimentul a fost unul reușit și asta pentru că este vorba de cărți. Pentru că asta arată că oamenii, deși par a se îndepărta de cultură din ce în ce mai mult, sunt prezenți atunci când astfel de evenimente sunt organizate. Poate ar fi cazul să ne îndreptăm privirile spre acest lucru și să înțelegem că dacă nu există inițiativă, niciodată nu va fi rezultat.

Bravo Editura Litera pentru acest eveniment, și bravo tutoror celor care și-au dorit să participe. Poate n-ar fi rău să se organizeze un site, sau un spațiu, măcar virtual, în care cei ce primesc aceste cărți să poată și discuta despre ce impresie le-au lăsat.

Să răsfoim cu bine zic, alte 10.000 de cărți și anul viitor!

 Autor: Raluca Ioana CHIPRIADE

Foto: Raluca Ioana CHIPRIADE

EVERYDAY JOURNALISM.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*