EVERYDAY STORIES Special

Nutriționistul Corina Dascălu despre alimentația moldovenilor: Totul este greșit

detoxAu devenit virale pe rețelele de socializare. Niște sticluțe colorate care au impresionat mii de oameni. ”Detox Delivery” este un regim de detoxifiere lansat de nutriționistul Corina Dascălu, care și-a propus să schimbe modul de alimentație a moldovenilor.

-Ești cea care a lansat în Republica Moldova regimul detox. Când și cum a apărut ideea de a lansat un program de detoxifiere în Republica Moldova? Te-ai inspirat din experiența internațională?

-Am fost mereu adepta unui mod sănătos de viață. Niciodată nu mi-au plăcut bucatele tradiționale moldovenești: ori că sarmalele erau cu carne, ori borșul cu carne, ori pastele cu brânză etc. Toate erau departe de gusturile și alegerile mele alimentare. Pentru mine primavăra, vara și toamana în Moldova era o bucurie pentru corp și suflet, când eram înconjurată de multe fructe, legume și verdețuri. Acest lucru a devenit chiar ceva mai mult când am plecat în Italia să-mi fac studiile (licența+masterat) unde am rămas impresionată de varietatea alimentație raw-vegane și produsele ce mi le oferea acea țară.

Cât despre detoxifiere, am început să citesc de mai bine de un an, iar „testele” propriu-zise au început în primăvara anului trecut când am încercat pe propria piele ce înseamnă detoxifiere că tot auzeam despre ea pe net și nu doar. Inspirația a venit mai mult din dorința de a promova modul sănătos de viață. Oamenii sunt inspirația mea. Familia și cei dragi mă inspiră să fac lucruri frumoase. Tocmai de aceea am revenit în țară și am adus cu mine un trend sănătos care sunt sigura că va schimba modul de alimentație a moldovenilor.

corina dascalu

Corina Dascalu-Ești un nutritionist certificat în nutriția Raw-Vegana. De ce ai ales raw-veganul și de ce ni-l recomanzi?

-Sunt vegetariană de mai bine de 5 ani. Îmi doresc să trec la următorul pas, la veganism, după care la raw-veganism. A fost o alegere mai mult sau mai puțin personală, pentru că înainte de a face acest pas trebuie să fii foarte important și să știi din timp ce drum trebuie să parcurgi și ce alegeri trebuie să faci. Pregătirea psihologica este foarte importantă atât în alegerile cotidiane, alegeri ce țin de modul de alimentație, cât și cele ce țin de urmarea unui program de detoxifiere.

detox-De ce avem nevoie de un program de detoxifiere? Care sunt beneficiile? Ce schimbări aduce organismului nostru?

-Suntem învadați de toxine zi de zi, cele alimentare și nu doar. Incercăm mereu să găsim soluții pentru a ne simți mai bine, mai energici pentru a face față tuturor provocărilor din fiecare zi. Suntem în alertă maximă de dimineață până seara, iar alimentația a devenit o activitate lăsată undeva să aștepte. Tocmai de aceea detoxifiere vine ca un ajutor pentru acei ce își doresc să spună un STOP, dar și un START în viața lor. Un START sănătos, un restart al minții și al trupului. Pentru că detoxifiere nu înseamnă doar eliminarea toxinelor din organism, aceasta este un proces mult mai amplu, care aduce schimbări atât fizice, cât și psihologice cum ar fi: dispare senzația de balonare, doza maximă de energie, hidratare cu apă ionica din fructe și legume, fibre solubile ușor asimilabile, un ajutor de nădejde ficatului, care nu mai reușeste de unul singur să își facă treaba la maxim, o avalanșă de vitamine, nutrienți, enzime. O pregătire a corpului pentru o viață nouă!

Corina Dascalu-Cei care folosesc detoxifierea, au și contraindicații?

-Ca și în orișicare „dietă”/cura sunt și contraindicații. Aici ele vin pentru persoanele cu diabet, cele care au probleme cu aparatul digestiv și mă refer la probleme cronice, copiilor, femeilor însărcinate se recomandă cura, dar aceasta vine ca un supliment nutritiv, iar femeilor care alaptează este interzisă deoarece toxinele ce se elimină în această perioadă ajung în lapte ceea ce nu este bine deloc.

detox-Cum reacționează moldovenii? (clienții) Cine sunt persoanele care solicitată regimul detox?

-Deocamdată nu am categorizat clienții mei, pentru că am și bărbați și femei în program, persoane care au un regim alimentar carnivor, vegetarian și vegan, persoane ce au probleme cu metabolismul, obezitatea chiar. Pentru toți clienții noi încercăm să personalizăm curele, pentru ca înainte de a începe un Program Detox Delivery, aceștia completează un Formular care este analizat și abia după aceasta revenim cu un răspuns și instrucțiuni pe care trebuie să le urmeze.

-De câte ori pe an trebuie să aplicăm regimul detox? De ce? Cât durează regimul detox și care este impactul?

-Nutritioniștii, dar și eu inclusiv, recomand cura o data la 3 luni și aici mă refer la cure de o anumită durată și persoanelor care au un regim alimentar dezechilibrat. Pentru acei ce au o alimentație bogată în fructe și legume, cei care fac sport și sunt activi, pot urma cura mai devreme de 3 luni. Perioada minimă care este necesară pentru a avea rezultate vizibile este 4 zile. De ce? Pentru că abia după 3 zile corpul își înțelege misiunea și se apucă de treabă, tocmai de aceea Detox Delivery a creat două tipuri de programe, de 4 zile pentru Curioși si de 6 zile pentru Curajoși.

Corina Dascalu-Tot mai multe persoane preferă produsele eco. Voi ce fel de produse folosiți?

-Produsele utilizate în procesul de obținere a sucului presat la rece sunt atent selectate chiar de mine, având mai multe “contracte” cu producatori și frunizori locali. Suntem în căutare de produse ECO/BIO și rugam toți cei care au contacte, cunoștinte să ne informeze: vom fi cumpărătorii fideli.

-Oricine poate aplica o cură de detoxifiere? Detoxifierea o putem face singuri în condiții casnice sau e necesar neapărat să o facem doar cu ajutorul unui nutriționist?

-Detoxifierea poate fi și o zi în săptămână când consumi doar kiwi sau suc de grepfrut. Detoxifierea cu sucuri este diferită, aici este foarte importantă cantitatea pentru fiecare produs, combinațiile corecte în așa fel încât să obținem rezultatele dorite.

detox-Ce părere ai despre mesele pline cu bucate ale moldovenilor la sărbători, dar și despre regimul alimentar. Care sunt greșelile?

-Totul este greșit. Trebuie să luăm un burete, să ștergem și să învățăm treptat să gătim sănătos. A gati sănătos mă refer în primul rând la combinațiile de alimente la o masă, pentru ca noi știm că fructele, legumele, verdețurile sunt sănătoase, dar nu știm cum să le combinăm corect pentru a ne simți bine, nu știm cu ce să înlocuim un produs cu altul pentru a nu ne priva organismul de cantitatea zilnica de nutritienți. Tocmai de aceea această meserie în viitorul apropriat va fi foarte căutată, iar oamenii vor apela tot mai des la sfatul unui specialist, pentru că citim noi de toate și cunoaștem multe, dar nu le punem în aplicare astăzi, tot amânăm de pe o zi pe alta, până ajungem la tratamente medicamentoase. Ceea ce este trist.

Corina Dascalu-Cum definești tu un corp sănătos? Care sunt ”tradițiile” zilnice pe care trebuie să le respecte un om care își iubește corpul?

-Ne trezim dimineața cu zâmbetul pe față, ne pregătim de o zi frumoasă, ne întâlnim cu oamenii dragi și facem macar un lucru bun pentru cineva. Toată energia pe care o dăruim, vine spre noi în cantități duble sau mai multe. Cât despre un corp sănătos, fiți sigur că dacă veți avea o minte sănătoasă și deschisă, atunci și alegerile de orice tip se vor schimbă. Veți reusi să fiți mai sănătoși și mai frumoși fără a depune mult efort. Iar dacă vă doriți câteva sfaturi zilnice ce ține de alimentație: începeți ziua cu un pahar de apă caldă cu lamâie, după aceasta ascultați-vă corpul, el vă va ghida spre sănătate!

Autor: Victoria Ungureanu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*