International Journalism JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL

O moldoveancă a devenit prezentatoare TV în China! VIDEO

Pe scurt, despre Lidia Sanduleac: Își face studiile la Universitatea “Huazhong Shifan Daxue” din orașul Wuhan, provincia Hubei. E anul doi la Facultatea de Stiințe Politice Internaționale. În acest an a ales și subiectele din anul 3 pentru a anticipa absolvirea facultății. Pe lângă asta, în timpul weekend-ului predă engleza la un centru de training pentru adulți. Mai mult, o dată pe lună merge în orașul Huangzhou și testează engleza la o școală pentru copii. În timpul orelor libere face dansuri latino, frecventează sala de forță, înot. De curând, lista activităților s-a completat și cu posibilitatea de a fi prezentatoarea unei emisiuni de divertisment la postul de televiziune Wuhan TV. 

Emisiunea se numește „Prognoza Meteo Wuhan” și pe lângă faptul că prezintă prognoza meteo, sunt și rubrici despre ce restaurante noi s-au mai deschis. ”Mergem la rețeaua de magazine Metro pentru a vedea ce produse alimentare noi mai sunt. Eu prezint și rubrica sport, unde în mare parte sunt trucuri karate”, spune tânăra. Detaliile unei experiențe la o televiziune chineză, le puteți afla din acest interviu cu Lidia Sanduleac.

-Cum ai ajuns să faci televiziune în China?

-Am fost telefonată și mi s-a propus să particip la un casting pentru a candida la poziția de prezentatoare la o emisiune TV. Inițial, am fost plăcut surprinsă și tentată de această ofertă, pentru că a venit ca o mană cerească. Mi s-a explicat că, de fapt, am fost înaintată de către decanatul Institutului Internațional al Universității la care îmi fac studiile. După casting, producatorul emisiunii s-a apropiat și mi-a zis că am depășit așteptările lor. Eu, însă, am primit reticent acest compliment, pentru că sunt auto-critică și mi-am și zis că nu cred până nu îmi văd mutrișoara pe ecranul televizorului. A doua zi am primit știrea că voi fi prezentatoare și trebuie să prezint graficul timpului disponibil. A fost o binecuvântare de care cu siguranță am avut nevoie, la care într-un mod indirect mă rugam să mi se întâmple. Se conservase în interiorul meu multă energie și zâmbet pe care nu le emanam, pentru ca mi se stingea pasiunea pentru dinamica activităților zilnice. Sportul era unica sursă endorfinică, dar mă epuizam și simțeam că merg spre extreme. Chiar dacă eram mereu ocupată, mai aveam nevoie de o activitate care să-mi ofere un schimb de energie « win-win ». Ruga mi-a fost ascultată. Îi mulțumesc lui Dumnezeu.

lidia sanduleac

-Cum e să faci jurnalism, fără a studia acest domeniu?

-Mă simt la fel cum aș fi aruncată în râu fără ca să pot înota : știu că am abilități, îmi plac provocările, ador senzația când îmi pulsează adrenalina în sânge, sunt zodia rac și cu siguranță mediul acvatic îmi e prielnic ; asadar, îi dau zor după cursul râului. Cam așa mă simt. Practic un domeniu fără teorie fundamentală. Însă, mă las parțial convinsă de ideea că « Practica bate teoria ». Zic « parțial », pentru că am început a răsfoi ghiduri, a privi tutoriale, a analiza cu ochi de elev comportamentul, expresivitatea și emoțiile prezentatorilor TV, mai ales a celor de acasă, pentru că mi-s mai aproape de suflet.

-Ești remunerată?

-Da, este un part-time job și sunt financiar remunerată. Asta e pe lângă remunerarea spirituală, plăcerea și energia pozitivă pe care o primesc.

tv china

-Ce ți s-a părut cel mai dificil la început?

-Colegul meu vorbește dialectul regional, wuhaneza mai precis, care e vorbită de peste 12 milioane de oameni. Chiar dacă de 2 ani și jumătate mă aflu în această metropolă, am folosit mereu chineza mandarină pentru a conversa și nu am avut posibilitate, nici nevoie de a vorbi wuhaneza. Mi s-a spus ca el va vorbi wuhaneza, iar eu mandarina. Îmi venea dificil să îmi imaginez cum va fi și cum vom interacționa. Sunt o persoana expresivă și cei din jur pot distinge cu claritate emoțiile pe care le transmit. Chiar dacă aș putea mima, telespectatorul într-un moment dat mi-ar putea detecta fățărnicia. Însă, totul a decurs bine, pentru că pe prompter sunt scrise hieroglifele. Wuhaneza e doar un dialect verbal, hieroglifele sunt universale pentru toate dialectele limbii chineze. Așadar, slavă Domnului, mi-a fost salvat sufletul.

lidia sanduleac

-Televiziunea din China e diferită de cea din Republica Moldova? Prin ce anume?

-Nu e o noutate că la televiziunea chineză și în întreaga mass-media se duce o politică de partid. Așadar, mi-ar fi dificil să spun că se face un jurnalism echidistant, pentru că există multă cenzură. Dar, emisiunile de divertisment sunt asemenea unui copil, care te revitalizează. Televiziunea în China e un antidot pentru societate. Populația e conștientă de viața pe care o duce, de escrocheriile care se fac, dar ei au nevoie ca știrea pe care o aud, emisiunea pe care o privesc să îi relaxeze după o zi de muncă nebună. Acasă, mass-media e plină de tensiune, multă critică din partea societății. Ambele părți dau dovadă de profesionalism, însă diferit. Și diferența rezultă din cultură, mentalitate, valori, interese etc. Chiar dacă la moment fac parte dintr-un sistem, și anume acel chinez, prefer să trec totul prin filtrul analitic, pentru a-mi regăsi identitatea.

tv china

-Te vezi activând în jurnalism și în continuare? Televiziunea te-a cucerit?

-Sunt entuziasmată, îmi place mult ce fac acum și e cu siguranță ceea ce am avut nevoie. Dacă voi continua să fac televiziune în viitor ? Nu știu, am un nou plan care îmi poate schimba viața până în adâncul măduvei. Până când, Carpe Diem!

-Intenționezi să rămâi în continuare în China? De ce? Dacă nu, la fel, de ce?

-Intenția de a rămâne pentru totdeauna departe de familie, peste hotarele țării în care m-am născut îmi depășește valorile. Poate voi părea în fața cititorilor ca o disperată, însă vreau tare mult să mă întorc acasă, îmi e secat rezervorul de dor. China îmi oferă șanse de a mă emancipa din punct de vedere profesional, de a merge cu pași giganți în carieră. E mediul perfect compatibil cu personalitatea mea și rațiunea. Dar, inima e cea care ia ultima decizie, ea pune punctul pe i. Deocamdată, ea, inima, are răbdare cu ambiția și schemele labirintice din creierul meu. Însă, eu sunt pregătită pentru timpul când voi avea de ales.

lidia sanduleac

lidia sanduleac

lidia sanduleac

-Ce mesaj ai pentru cititorii noștri?

-Le doresc cititorilor ceea ce îmi doresc și mie, să găsim echilibrul care ne va menține fericiți și împliniți sufletește. Să depunem pasiune în tot ceea ce facem pentru că doar așa se nasc adevaratele frumuseți lumești.

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*