EVERYDAY STORIES SPECIAL

O studentă moldoveancă e moderatoare la un post de radio din Istanbul

Vrea să se facă diplomat, dar asta n-a oprit-o să se aventureze într-o nouă experiență… cea a unei moderatoare radio. Lucia Scripcari este studentă la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice din Istanbul. O tânără dornică de comunicare, cu multe ambiții și cu șanse reale de a-și realiza visul. Află din interviu mai multe detalii.

lucia scripcari

-Cum a apărut șansa de a avea o emisiune?

-După ce am absolvit liceul, am decis să aplic la mai multe universități atât din țară, cât şi de peste hotare. Am fost o norocoasă să primesc bursă la o universitate privată, cu sistem american din Istanbul. Am fost încurajată de familie să accept şi sunt extrem de fericită că am depășit aşteptările mele. Am înțeles că fiecare are acces la oportunități şi este decizia noastră dacă vrem sau nu să profităm de ele. Însă această decizie cere eforturi mari şi nu în ultimul rând dorința de a se implica, de a depune efort, astfel încât să fii mândru de ceea ce ai realizat. Este important să conştientizăm că viața merită trăită cu intensitate, să nu fim doar spectatori cu bilet de favoare, ci ființe dinamice, cu energie, curaj şi tărie de caracter.

Acum un an în cadrul universității a fost deschisă stațiunea radio Șehir Fm unde atât studenții, cât și profesorii au posibilitatea să inițieze propria emisiune. Am simțit că nu trebuie să ratez șansa, mai ales pentru că mereu mi-am dorit să lansez propriul proiect, să mă afirm, să acumulez experiență şi să evoluez.

-Ce impresii ai după primele ediții?

-Primele ediții mi-au dat un impuls şi mai mare să continui ce am început, ştiind că ceea ce fac aduce beneficii nu doar mie ci și universității, ascultătorilor şi desigur invitatilor. Într-o oră de emisiune reuşesc să aflu perceptia invitatului despre diverse teme globale, să fac schimb de opinii şi idei, să reliefăm împreună informație utilă. Atunci, realizez că emisiunea a fost una reușită.

 -Ce invitați ai avut până acum?

-Inițial, mi-am propus să invit oameni din domeniul academic, printre care studenți şi profesori, apoi reprezentanți din organizații  non-guvernamentale, diplomați şi politicieni.

Printre invitați am avut studenți din Belgia, America, Syria, Turcia, Iran, Ucraina, Emiratele Arabe (Dubai). Un profesor din Turcia, expert în relații internaționale, politică şi economie, autorul cărții despre geopolitică şi economie. Un diplomat care a vorbit în detalii despre evoluția procesului de europenizare a Turciei, succese, impasuri şi conflicte.

-Ce îți propui să transmiți ascultătorilor tăi cu ajutorul emisiunii?

-Scopul meu este să descopăr percepția oamenilor despre o serie de subiecte globale, să fac schimb de idei. Vreau să cunosc opiniile celor care au trăit anumite evenimente, au cunoscut diverse anturaje şi au propria concluzie despre acestea.

-Te putem auzi și la Chișinău? De ce trebuie să te ascultăm?

-Pentru a asculta emisiunea ‘European Mirror’  accesați site-ul www.sehir.fm fiecare luni de la 20:00-21:00.
În cazul în care posedați limba engleză şi sunteți interesați de arena politicii actuale, emisiunea vă poate aduce multă informație utilă, mai ales pentru studenții de la Relații Internaționale şi ştiințe politice.

-Nu ai făcut jurnalism. Te gândești cumva pe viitor să îmbrățișezi această profesie?

-Anul trecut am absolvit școala de jurnalism a Angelei Aramă unde am obținut cunoștințe in domeniul jurnalismului şi a dezvoltării personalității, am avut experiență să realizez interviuri și să învăț alte tehnici din jurnalism atât în cadrul școlii, cât și pentru jurnalul televizat din liceul ‘Spiru Haret’,  unde am realizat un interviu cu actorul şi regizorul de teatru, Mihai Fusu în limba franceză.

Pe viitor îmi doresc să îmbrățişez profesia de diplomat, întrucât sunt interesată de relații internaționale şi consider că posed capacități intelectuale, sunt o fire tolerantă şi pot găsi ușor compromisuri. Actualmente, eu mi-am propus să acumulez experiență, care efectiv îmi va fi utilă pe viitor.

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*