EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

Oameni și pasiuni: Stilista Ylianna Danko și 4 kg de nasturi

 Colecționează nasturi și foarfece. Stranie pasiune, ați spune voi. Adevărul este că Ylianna Danko colecționează instrumentele specifice meseriei de stilist. Află din acest interviu cum se nasc astfel de pasiuni și cine a ajutat-o pe stilistă să colecționeze peste 3.600 de nasturi.

– Cum ți-a venit ideea de a colecționa nasturi?

-Acestă idee mi-a venit acum 4 ani, când din întâmplare în sertarul unei mătuși bătrâne am găsit câțiva zeci de nasturi. Dacă ar fi fost niște nasturi simpli, posibil că nu mi-ar fi atras atenția, însă acele modele neobișnuite, foarte vechi, realizate din metal m-au impresionat, deoarece nu mai văzusem până atunci nimic similar, motiv pentru care am hotărât să îi păstrez. De aici a și început această pasiune.

– Câți nasturi ai acum și de unde îi aduni?

-La moment colecția mea cuprinde peste 3.600 de exemplare, care cântăresc aproximativ 4 kg. Aceștia sunt de diverse dimensiuni, forme și culori realizate din cele mai variate materiale, cum ar fi: plastic, lemn, metal, lut polimeric și chiar silicon. O mare parte din nasturi i-am adunat de la prieteni și rude, iar o altă parte am primit-o cadou de la cei mai apropiați, care știu de existența acestei colecții. 70 % la sută din numărul colectat sunt modele vintage, motiv pentru care nu îi folosesc din principiu.

yilianna danko

– Te-ai gândit să ajungi la un număr record? Visezi la un nasture anume (dintr-o colecție)?

-Cred că cel mai rău e atunci când întreci limita și transformi pasiunea în obsesie. Niciodată nu am cumpărat nasturi în special pentru această colecție și cred că nici nu aș face acest lucru vreodată. Doar dacă nu ar fi un model cu o valoare istorică.

– Știu că ești designer și că acești oameni sunt creativi, nu te-ai gândit să confecționezi proprii nasturi pentru colecțiile tale?

-Ceva timp în urmă am primit cadou de la sora mai mica 30 de nasturi, realizați la comandă în special pentru mine. Aceștia sunt din lemn cu imprimeu stilizat, inspirat din floră și faună. Pe viitor aceștia urmează să fie utilizați într-o colecție vestimentară.

De asemenea am avut o discuție cu un designer bijutier autohton în care am hotărât să realizăm un număr limitat de nasturi hand-made. Când vom începe lucrul asupra acestei colecții neapărat veți afla. Apropo, am folosit câțiva nasturi din cei deja colectați în calitate de decor în prima mea colecție capsulă de gentuțe, realizată în anii studenției.

yilianna danko

– Pe lângă nasturi mai colecționezi ceva? De obicei de unde aduni sau cumperi aceste obiecte?

-Desigur. Pe lângă nasturi mai dețin aproximativ 15 foarfece, care îndeplinesc funcții diferite, printre acestea sunt și două foarfece medicinale. Plus la asta mai am și câteva fiare de călcat. Toate adunate sau primite cadou de la prieteni și rude, însă o mare parte din foarfece au fost procurate din magazine specializate.

– Tu de ce colecționezi obiecte și de ce anume nasturi și foarfece?

-Cred că acest obicei l-am moștenit de la părinții mei. Întrucât aceștia împreună au reușit să colecționeze un număr destul de mare de cărți, de la enciclopedii până la romane de dragoste. Sora mai mică împarte cu ei aceeași pasiune. De ce anume nasturi și foarfece?! Deoarece sunt obiecte ce țin de profesia mea.

yilianna danko

– Ce vârstă au obiectele și care e cel mai vechi?

-Mândria colecțiilor mele sunt cele două fiare de călcat pe bază de cărbune. Acestea sunt printre primele fiare din istorie. Totodată mă mândresc și cu un fier de călcat din perioada sovietică, care poate fi utilizat și în prezent. Merită să menționez și cele 2 modele de nasturi, utilizate pentru confecționarea uniformei sovietice a pionierilor. Spre marea mea fericire aceștia s-au păstrat într-o stare ideală. Șirul ar putea continua, întrucât cum am menționat mai sus, 70 % din nasturii adunați sunt modele foarte vechi, originale și deosebite în felul lor.

– Nu te-ai gândit să organizezi o expoziție cu aceste colecții?

-De fapt deseori folosesc aceste obiecte în calitate de decor, în cadrul unor evenimente tematice sau ședințe foto. Fiarele de călcat pe bază de cărbune le folosesc pentru depozitarea bijuteriilor personale. Cred că pentru a organiza o expoziție de valoare, este nevoie de timp ca să mai adaug câteva exemplare unice.

yilianna danko

– Ce părere au prietenii și familia ta, despre această pasiune?

-Mă bucur mult faptul că cei dragi mie apreciază ceea ce fac și țin cont de preferințele mele. Doar datorită lor am reușit să adun aceste obiecte. Totodată am primit în dar și câteva cărți extraordinare în limba italiană despre istoria nasturilor, confecționarea și clasificarea acestora. Ne mai vorbind de cele două cutii neobișnuite, pentru depozitarea nasturilor.

– Ne-ai recomanda să colecționăm obiecte? De ce?

-Nu impun nimănui propriile opinii și nu cred că cineva ar trebui să facă același lucru, doar de dragul de a demonstra cuiva, ceva. Acest lucru depinde de educație, viziuni, plăceri și preferințe individuale ale fiecăruia.

De curând, Yilianna Danko și-a lansat propriul site. VEZI AICI.

Autor: Victoria UNGUREANU

foto: Yan Colors

Sursa: EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.