INTERVIEWS SPECIAL

Oxana Roșca Gherman: „Alerg după trăiri omenești, după exemple frumoase de viață”

O doamnă  receptivă, ospitalieră, modestă și de o amabilitate rară, așa am cunoscut-o pe Oxana Roșca. Redactor-prezentator al emisiunii „Scrisori pentru acasă” şi al ediţiei de marţi a Radiomagazinului socio-cultural care poate fi audiat la Radio Moldova Actualităţi. Un jurnalist ambițios, curajos și în căutare permanentă. Știe să-și realizeze obiectivele cu orice preț, dar reuşeşte, totodată, să rămână în limitele bunului simţ, ale eticii şi codului deontologic al jurnalistului.

-Ce v-a stimulat să faceți facultatea de jurnalism și științe ale comunicării ?

Toți copiii se visează cu microfonul în mână.  Și dacă nu devin interpreți sau actori aleg să facă jurnalism. Eu mă regăsesc în a treia categorie. Pe parcursul anilor, însă, am îndrăgit limbile străine, iar când am ajuns să fiu admisă la facultate, ținând cont că la noi studiile sunt contraplată, am renunțat la această pasiune efemeră. Atunci am făcut alegerea în favoarea secției de jurnalism.

 – La Radio Moldova sunteți din 2001. Cum a început aventura dumneavoastră la radio ?

Aventura mea a început încă din anii facultății când colaboram cu emisiunea „Diapazon”marca Radio Moldova. Într-una din zile am primit propunerea de la regretatul Ilie Teleșcu, care era directorul departamentului emisiuni culturale, de a ieși în fiecare sâmbătă în emisie directă cu această emisiune.

– Prin ce v-a cucerit acest post de radio ?

Pentru că este un post de radio cu tradiție și pentru că eu m-am simțit ca într-o familie.  Aici am avut senzația unei a doua case. Relațiile dintre colegi sunt unele de la egal la egal. Atitudinea caldă și colegială care predomină în redacție. Și pentru că aici sunt oameni cu suflet mare.

oxana roșca

 – De unde vă inspirați cu subiecte pentru  „Scrisori(le) pentru acasă” ?

Emisiunea este una cu tematica ori titlul vorbește de la sine. Am reușit  să stabilesc o relație frumoasă în Diaspora, cu liderii de asociații de peste hotare. De multe ori aflu informațiile direct de la persoanele care sunt implicate în activități fructuoase.

– Realizați toate obiectivele propuse ?

Se întâmplă să îmi eșueze un subiect propus, dar încerc să găsesc o alternativă. În așa fel ca ascultătorul să nu simtă acea carență în produsul pe care îl propun.

 – Cum vă reușește să efectuați scopurile propuse și să rămâneți în limitele bunului simț ?

Eu sunt mai întâi de toate persoana, nu jurnalistul, care nu și-ar permite să treacă pe cealaltă extremă. Sunt persoana care se comportă cu ceilalți așa cum ar dori să se comporte cu ea. Am respect pentru oameni. Nu aleg după senzații, alerg după trăiri omenești, după exemple frumoase de viață.

oxana roșca

– Un mesaj pentru colegii din redacție cu ocazia aniversării a 83 de ani a Radio Moldova.

Pentru colegi îmi doresc  sănătate. Realizărilefrumoase pe care le au să fie apreciate. Și cât mai multe zâmbete pe chipul lor. Să vină la serviciu cu sufletele deschise iar când merg acasă să lase toate trăirile negative de partea cealaltă a ușii.

Autor: Alina BIVOL

Sursa: EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.