INTERVIEWS SPECIAL

”Radioul este un om interesant, pe care îl auzi, dar pe care nu poți să-l vezi!”

Radioul național are niște copii extraordinari, adevărați profesioniști. Cred că fiecare om ar avea ce învăța de la ei și mai ales jurnaliștii, deoarece copiii simt absolut tot. Fiecare dintre micii jurnaliști de la TRM au câte o experiență foarte bogată în spate. Aici poți găsi copii care sunt de 2 ani în radio, dar și copii care fac radio de mai mult de 8-10 ani. Un mare bravo pentru cei ce îi cresc, cultivă în ei valori și îi învață să facă jurnalism adevărat, și să fie corecți, și echidistanți.

–          Dacă tot ați început să-mi povestiți că vă este greu să realizați interviuri, unde întâmpinați greutăți și vă faceți întrebările din timp?

Sorina Noroc: Da, dar nu întotdeauna. Depinde persoana pe care o intervievăm și ce anume trebuie să discutăm.

SorinaSofia Solonaru: Niciodată nu ești sigur că întrebările vor fi potrivite sau vor fi doar cele pe care le pregătești. Totdeauna mai apare ceva sau intervievatul îți spune ceva ce schimbă situația.

Sorina Noroc: Eu nu-mi pregătesc întrebările așa punct cu punct, doar niște repere.

–          Care dintre  intervievații voștri v-a impresionat cel mai mult și ce ați învățat de la el?

Natalia Țurcan: Recent, am făcut un interviu cu actorul Nicu Țurcanu, care a vorbit foarte frumos. Mi-a plăcut nu doar cum a vorbit, dar și ce a vorbit și chiar am învățat multe lucruri de la el. Atunci când l-am întrebat dacă a primit vreun rol, care nu i-a plăcut, el mi-a zis că a primit de foarte multe ori roluri din astea și fiecare dintre noi este pus în viața de zi cu zi să facă lucruri care nu-i plac și atunci suntem nevoiți să îndrăgim lucrurile acestea. Fraza de sfârșit a fost extraordinară, a fost cel mai bun sfârșit posibil, a zis: „ Nimic nu-i mai amar ca viața, dar nici mai dulce decât ea”.

SorinaSofia Solonaru: Eu îmi amintesc de multele interviuri cu Natalia Ermicioi și Cătălina Dumbrăveanu, pentru că ai mereu despre ce vorbi cu ele. De asemenea, îmi mai amintesc de interviul cu Elena Carafizi, de la care am învățat despre foarte multe lucruri din domeniul muzicii, a cântat lângă mine live și mi-a plăcut enorm de mult.

Sorina Noroc: Am realizat un interviu cu o tânără interpret de la mine de la școală, Lidia Isac, pe care o aud foarte des cântând la diferite evenimente. Am vorbit aici cu ea și nici n-am simțit cât de repede a trecut interviul. Da, mi-am pregătit câteva întrebări, dar ele tot veneau și veneau… Din persoanele mai importante, atunci Ninela Caranfil, care este una din actrițele mele, un idol al meu, pentru că și eu îmi doresc să fiu actriță.

–         Care este cea mai importantă calitate pe care ar trebui s-o aibă un jurnalist?

– Reacția rapidă, creativitatea, să fie receptiv, să fie documentat.

copii radio moldova

–          Ce le lipsește jurnaliștilor actuali – și aici vorbesc de toate domeniile?

Natalia Țurcan: Cred că unora le lipsește curajul. Dacă au intrat în niște limite, atunci să schimbe ceva, să introducă ceva nou, să scoată ceva, dacă nu mai este actual. Să nu le fie frică de faptul că n-o să fie bine. Noi nu trebuie să devenim niște mașinării. Noi, jurnaliștii, ar trebui să fim prieteni cu cei care ne ascultă.

SorinaSofia Solonaru: Eu văd la TV și ascult la radio prezentatori care îmi captează atenția și prezentatori, care invers, mă fac să schimb postul. Motivul este că fac totul strict după scenariu. Atunci nu este natural și transmiți telespectatorului/ ascultatorului o informație ca și cum ai citi un referat și imediat cel ce te ascultă schimbă postul.

Sorina Noroc: Mă alătur la tot ce au zis fetele. Într-adevăr, trebuie să fii cât mai natural, nu trebuie să privești de sus interlocutorul, trebuie să zâmbești cât mai mult. Unii zâmbesc mai puțin și sunt foarte serioși și asta cred că este o lacună.

Livia: Și eu cred că prezentatorul  ar trebui să zâmbească mai mult, pentru că în caz contrar interlocutorul ar putea crede că vorbești doar de dragul vorbitului.

–          Pentru că s-au mai alăturat doi mici jurnaliști, am să-i întreb pentru început cum a trecut emisia?

Melania Boboc: A fost bine, interesant, distractiv, pentru că a fost un invitat  foarte drag nouă, doamna doctor  Liliana Eșan, pe care o cunoaștem de la mai multe emisiuni.

Costel Voica: Doamna doctor aproape a căzut într-o capcană de-a mea. Am întrebat-o dacă e bine să mănânci măcar o dată pe lună fast-food-uri și ea a spus “ Nu, nu vă îndemn”, adică aproape a spus.

–          Costel, ai simțit că doamna doctor a trișat un pic, da?

Costel Voica: Da, cred că a încercat să trișeze un pic.

–          Pentru cei ce activează și la radio și la TV ce diferențe ați observat? Unde e mai greu?

Costel Voica:  Să te audă o lume întreagă e la fel cu a te vedea o lume întreagă!

Sorina Noroc: Este o diferență destul de mare. La radio poate e puțin mai simplu, dar practic se află pe o balanță. Înainte eram cu bancurile și era mai simplu, acum am trecut la interviuri și atunci când spune regizorul “start sau motor” trebuie imediat să-ți  aduni toate gândurile, e dificil. Eu aș echivala un interviu la televiziune cu o emisiune în direct la radio. La televiziune e mai greu, pentru că te și vede lumea, și-ți vede și mimica feței.

copii radio moldova

–          Sorina, ai schimba radioul pe televiziune? 

– Niciodată. Nici nu cred că aș avea o astfel de posbilitate. Sunt două domenii parcă la fel, dar în același timp diferite.

–          Ce înseamnă radioul? Cum o să îl explicați unor copii de la grădiniță?

Natalia Țurcan: O mașinărie. Un aparat mecanic, pe care îl pui în priză și din care ies sunete.

Sorina Noroc: Un loc, unde lucrează mulți oameni și vocile lor se aud prin astfel de mașinării și ei au mesaje, pe care trebuie să le transmită telespectatorilor.                  

Costel Voica:  Și care oferă șansa oamenilor să se afirme.

SorinaSofia Solonaru: Radioul este un om interesant, pe care îl auzi, dar pe care nu poți să-l vezi.

–          Ce mesaj îi adresați radioului vostru?

– Să  activeze în continuare cu atâta lume bună, cu aceeași dispoziție, cu același profesionalism. Îi dorim încă mulți mulți ani înainte! Îi mulțumim pentru că este alături de noi și  noi vom fi alături de radioul nostru și la bine și la greu!

 Autor: Nicoleta SERGENTU

EVERYDAY JOURNALISM

 

 

 

 

Comments are closed.