EVERYDAY STORIES Special

“Raftul cu iubiți” din inima Marianei Balaban

Mariana BalabanLibrăria online ”Cartea Ta este la Noi” lansează în premieră rubrica ”Raftul cu iubiți”. Săptămânal veți citi pe site-ul Everyday Journalism.md interviuri cu persoanele publice care promovează lectura. Prima pe listă este jurnalista Mariana Balaban, care ne-a spus cine sunt iubiții ei din cărțile pe care le-a citit.

-Mariana, care sunt ‘iubiții” de pe raftul tău?

-La acest capitol, mărturisesc că sunt poligamă. ”Trădez” fără sfială autorii, ba mai mult, încerc să-mi îmbogățesc constant lista de ”iubiți”. Nu mă dau în vânt, ba chiar de cele mai multe ori nu-mi plac bestseller-urile. Pentru că sunt comerciale și ieftine. În schimb, clasicii sunt my alltime favorites. Pe rafturile mele stau aranjați Grigore Vieru, Dostoievski, Tolstoi, Oscar Wilde, Camil Petrescu, Kafka, Nabokov, Bulgakov, Irving Stone, Liviu Rebreanu, Ion Druță și lista continuă.

-Cum arată o femeie care citește?

-Hmm, cred că arată cam la fel ca una care nu citește. Diferența nu e pe exterior, deși privirea ar putea trăda câte ceva. În schimb, dacă îndrăznești să stai de vorbă cu o femeie care citește și altceva decât reviste glossy sau cărți gen ”Fluturi” de Irina Binder, vei putea descoperi o personalitate.

Mariana Balaban

Mariana Balaban-Descrie timpul perfect pentru a începe o carte nouă.

-O dimineață, un asfințit, o duminică, o despărțire, o călătorie – orice moment e perfect pentru a citi.

-Care este cartea care a clădit temelia sufletului tău?

-Nu îndrăznesc să dau un nume. Ar fi nedrept. Fiecare carte de valoare citită și-a pus ”cărămida” în zidirea sufletului meu. Prima carte, de exemplu, a fost Jurnalul Annei Frank. E inutil să spun ce impact a avut povestea destinului fetiței de 13 ani asupra mea, o altă fetiță de vreo 10 ani.

Mariana Balaban

Mariana Balaban-Știm despre iubirea ta aparte pentru Eminescu, povestește-ne despre campania “Te iubesc, femeie!”

-A fost o campanie dedicată femeilor cu ocazia zilei de 8 martie. Femeia este inspirația și muza nesecată a poeților, iar recitate frumos de bărbați, acestea sunt devărate dedicații de dragoste. Câteva personalități-bărbați au recitat poezia lor preferată dedicată femeii vieții lor, iar eu am recitat un ”Cântec femeiesc” de Adrian Păunescu, ca răspuns lor. Iar Eminescu e într-adevăr, unul dintre iubiții mei poeți.

-Din ce cărţi au fost inspirate unele decizii din viaţa ta?

-Cărțile pentru asta trebuie citite – pentru a învăța din ele, pentru a ”fura” experiență. Am învățat adorând lecturile lui Ion Druță, ale lui Dumas, ale lui Creangă, Murakami, Orwell, Salinger, Tolstoi, Maupassant, Zola, Rebreanu, Eliade. Toți au fost mentorii mei.

Mariana Blaban

Mariana Balaban-Cu ce personaj te-ai identificat în lecturile tale?

-Mai bine spun personajele care m-au marcat: Anna Karenina a lui Tolstoi, Prințul Mâșkin al lui Dostoievski, Ana lui Rebreanu, Otilia lui George Călinescu, Doamna T și Fred ai lui Camil Petrescu, Victor Petrini al lui Marin Preda, Johann Moritz și Traian Koruga ai lui Constantin Virgil Gheorghiu etc.

-Te-ai gândit să scrii o carte? Despre ce/cine ar fi ea?

-Nu am talent să scriu cărți. Dar nici răbdare, probabil.

-Cât timp dedici lecturii?

-Mult prea puțin decât ar merita.

Mariana Balaban-Spune trei motive pentru care citeşti?

-Pentru că citind pot visa și pot călători în spațiu și timp stând pe canapea.

-Ce “iubit” recomanzi fetelor să aibă pe raft?

-Fetele trebuie să aibă 5,10 sau câte vor ele iubiți de acest gen. Și nu doar pe raft, ci în geantă, în mașină, pe birou. Le doresc iubiți care să le inspire, care să le educe, care să le sucească mințile. Dacă stau să-mi amintesc, o asemenea relație pasională am avut-o cu cartea ”Patul lui Procust” de Camil Petrescu și ”Invitație la vals” de Mihail Drumeș. Dar cu siguranță au fost mai multe.

Mariana Balaban

Mariana BalabanAutorul și partenerul proiectului: Cartea Ta este la Noi

Text: Olga Sternitschi

Fotograf: Alex Morgoci

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*