Călătorii de vis SPECIAL

Știrile deceniului nostru: Bombă! X a scris un status pe facebook!

De aici ar trebuie să înceapă documentarea de la sursa directă, dar din păcate, din acest punct ”jurnalistul” se inspiră și scrie o știre. Dragi colegi, sper că nu vă supără ghilimelele astea. Așa, din câte am observat eu, și sper să nu greșesc, asta se practică de ani buni în presa de peste Prut. Acum, Moldova, ai și tu știri inspirate din statusurile ”vedetelor” pe profilurile de Facebook și fotografiile de pe Instagram. Felicitări tuturor consumatorilor de știri!

jurnalistii

Vouă vi se pare o normalitate? Ei, iată, dacă până acum cei din grupurile de jurnaliști ”paparazzi” se cățărau prin copaci pentru a surprinde momentele din viața privată a vedetelor, acum avem totul pe Facebook. Vedetuțele au prins ideea. Jurnaliștii sunt cam lenoși, cu mai multe ore petrecute online, decât socializând, sau alergând pe teren. Vedetuțele publică declarații și fotografii picante. Sigur, e păcat să nu fie informată societatea cu orice suflare de oxigen. Trebuie să-i zicem. E ceva senzațional. WOW, am găsit ceva senzațional pe pagina de profil al vedetei X. Hmm, deși la acea pagină și postare are acces oricine! E ceva exraordinar, ziceți voi? BANAL!

 Ai scris tu? Scriu și eu!

Regula ”telefonului stricat” este valabilă și pentru presa noastră din secolul vitezei. Când fiecare minut contează. Când orice alt concurent îți poate ”fura” de sub nas o știre și respectiv, un cititor. Asta e mierea ta. Ce faci? Cu viteza luminii scrii aceeași știre. Niște sinonime, alt titlu și alte fotografii. Acum că are o altă haină, ștergi din memorie de unde te-ai inspirat. Păi, sigur, îți zici: ”Eu am depus efort. Mi-a luat vreo 5 minute, ba chiar 10 să spun același lucru cu alte cuvinte!”. Ne putem aminti de cea mai recentă știre despre accidentul Angelei Gonța. Mai multe site-uri au venit cu detalii lacrimogene și au trezit nemulțumirea jurnalistei. Cică au dezinformat. Iată dragilor ce se poate întâmpla dacă ingori importanța de a discuta cu sursa vizată. Ce-i asta? Jurnalism fără reguli? Altfel spus, așa arată libertatea presei?

Tot aici îmi amintesc de cum i-a prostit pe niște jurnaliști bloggerul Dragoș Galbur. A postat o fotografie pe pagina sa de Facebook și un comentariu. Deși fotografia era luată de pe net și nici nu oglindea realitatea din Moldova, jurnaliștii noștri au avut curajul de a face o știre despre ”ineditul” din acea imagine. Asta a demonstrat cât de ușor poate fi manipulată presa. Și Facebook-ul face asta 🙂

Sunt cumva dezamăgită. E foarte ușor să intri în acest joc. E adevărat, nu oricine observă că joci după aceste reguli. Dar cine descoperă, nu mai deschide ușa informațională a site-ului tău.

Succes, dragi colegi.

Autor: V.U.

Sursa: EVERYDAY JOURNALISM.md

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*