INTERVIEWS SPECIAL

Victoria Roşca: „Am fost ispitită de instituţii comerciale, dar le-am ţinut piept”

A păşit cu dreptul în jurnalism după absolvirea facultăţii şi până în prezent a fost fidelă acestui domeniu. Deşi spune că jurnalismul actual a devenit mult mai dur şi mai deschis, schimbările survenite sunt un beneficiu pentru oamenii din media, dar şi pentru întreaga societate. Despre aspiraţiile, munca şi cariera Victoriei Roşca aflaţi din interviul următor.

Victoria Roşca este redactorul consultant al departamentului Patrimoniu. La Radio Moldova am responsabilitatea de a ţine sub o formă cât mai convenabilă arhiva sonoră şi audio astfel încât materialele stocate în această arhivă să fie la îndemâna celor care solicită o melodie, un film sau un material scris.

Cariera mea în jurnalism a începul în televiziune, eram după facultate, şi practic Moldova 1 m-a înfiat după ce am realizat practica jurnalistică la ei. Am reuşit să dau televiziunii 8 ani din viaţa mea, ca mai apoi să trec strada şi să fac cunoştinţă cu echipa Radio Moldova. Atât în televiziune, cât şi radio, munca pe care am făcut-o şi o fac a fost în redacţia muzicală, domeniul cultural pentru că arta populară o simt mai bine.

Radioul în ultimul timp a evoluat foarte mult şi tot mai mult simţim fluxul noului, al imaginaţiei tinere şi inovative. Poate că suntem influenţaţi de Occident sau Europa, însă schimbările survenite sunt benefice pentru întreg jurnalismul din Moldova. Pot spune că radioul a fost cel care a propagat cultura, a educat şi culturalizat ascultătorii.

Când au fost create posturi de radio comerciale am fost ispitită să plec, au fost propuneri şi promisiuni însă fidelitatea, sau poate obişnuinţa, mi-au spus să rămân aici, la Radio Moldova, şi eu am rămas. Echipa şi munca realizată în această instituţie nu mi-au permis să renunţ, nu-mi imaginam să fac altceva decât ceea ce făceam aici.

victoria rosca

Muncesc în fiecare zi. Nu pot sta nemişcată câteva ore, aşa sunt eu. Munca mea este una dinamică, fie că cineva îmi cere o înregistrare, tot ce trebuie să fac este să caut, să merg la arhivă, să fac mai apoi o copie şi să o duc celui care mi-a cerut-o. Deşi este o muncă simplă, responsabilitatea este mare.

Jurnalismul a devenit mai deschis şi mai dur. Mă bucur atunci când oamenii media nu au frică şi identifică adevăruri chiar dacă au în spate ameninţări şi capcane mascate de cei care ascund adevăruri. Îmi place ceea ce face colega mea de facultate, Aneta Grosu. Mă mir cum poate fi neînfricată şi totodată, mă bucur pentru ea. Este un jurnalist de primă clasă care face jurnalism adevărat.

victoria rosca

Este important ca cei de la Radio Moldova să muncească pentru a satisface ascultătorul, să-i dea motive pentru a ne asculta şi aprecia la justa valoare. Pentru noi, ascultătorii sunt sursa primordială de energie, tot ei sunt cei care vin cu sugestii şi propuneri, iar uneori şi cu unele melodii vechi pe discuri de vinil. Ce poate fi mai bun decât această colaborare?

Victoria BORODIN

foto: Rodion Guștiuc

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.