NEWS SPECIAL

Vorbește și cucerește cu Nata Albot

Jurnalista Nata Albot, animatoarea grupului Klumea și Peter-Vlad Ianușevici, trainer de team building și dezvoltare personală, fondatorul Academiei „Nicolae Dumitrescu”, organizează pe 28 și 29 mai o șezătoare de secrete oratorice cu genericul ”Vorbește și cucerește”.

oratorie nata albot

Cum a apărut ideea acestui eveniment, scrie Nata pe blogul ei persoanal: 

Cândva l-am contactat pe Vlad ca să-i propun o provocare: să se facă prezentator de televiziune. Mi se părea combinația perfectă între un bărbat copt, frumos și un trainer carismatic, un bun orator, cu rădăcini nemțești, deci nu avea cum să întârzie la emisie și nici la ședințe. În fine, am avut eu socoteala mea în privința lui. Dar Vlad  a zis nu. Și de atunci am început să prietenim. Eu invitându-l cu superba sa nevastă Natalia pe la diverse evenimente pe care le organizam, el mai scriind un gând bun pe fb, un sfat, o întrebare.

Apoi, înainte de plecarea mea în Canada, Vlad mi-a șoptit într-o doară precum că  am putea să facem împreună niște lucruri utile și frumoase, cum ar fi vreu training, dacă m-ar interesa.  Acum, când i-am zis că vin la Chișinău, am reluat ideea de altă dată ca să o coacem până la capăt. După mai multe conferințe pe Skype am stabilit o curriculă foarte interesantă pentru  un training de retorică. Până nu demult știam și eu de cuvântul acesta frumos, fără să-i cunosc prea bine semnificația.

Retorica este arta de a vorbi frumos – o chestie utilă pentru orice om, indiferent de profesie și statut. Să vorbești frumos, coerent, la subiect, scurt, fără greșeli, să poți formula un gând în fața publicului, să poți convinge, să nu-ți fie frică de microfon, să te poți descurca în situațiile în care ceva nu merge și ești expus în fața oamenilor, toate acestea nu sunt niște talente înnăscute. Poate doar parțial. În mare parte, sunt niște îndemânări care  se învață. Cel puțin mie așa mi s-a întâmplat.  Am avut o profesoară extraordinară de română, care m-a pregătit de examenele de admitere la facultate, Dna Larisa gurău. Apoi am avut noroc de Dna Vera Mereuță care ne-a învățat să articulăm și să rostim cuvintele până la capăt. Apoi l-am invitat pe Petru Fumuru din România și a mai băgat în noi niște înțelepciuni de prezentare în fața publicului. Să fiți siguri de un lucru în ce privește arta de a vorbi frumos. Nu are limite de perfecțiune. Întotdeauna, chiar și cei mai iscusiți oratori, se bâlbâie, scapă pleonasme, tautologii, cuvinte parazit, repetă cuvintele într-o propoziție. Întotdeauna este loc de mai bine.

De aceea nici eu și nici Vlad nu ne asumăm rolul de mari oratori. Dar am stabilit un program bun și consistent.  Și vom avea grijă să ne pregătim fiecare așa încât să aducem în aceste 2 zle de  training-șezătoare  cele mai valoroase experiențe pe care le-am trăit fiecare în cariera sa. Acesta este un training pentru profesioniștii din domeniul comunicării, dar poate fi de folos oricărui om care are carențe de comunicare și vrea să mai reducă din ele.

Vlad a numit ”Academia Nicolae Dumitrescu” în cinstea bunelului său. Din beneficiile financiare produse de trainiguri Academia susține mai multe organizații sociale din Moldova. De curiozitate am tras cu ochiul pesite-ul lor.

Ia vedeți ce scrie la rubrica: DESPRE NOI. Sunt niște visători și romantici incurabili.

”Trăim într-o țară ruptă din rai.  Într-o țară în care oamenii își zâmbesc și își dau binețe. Într-o țară în care tradițiile strămoșești se păstrează, se respectă și uneori… se schimbă. Într-o țară în care valorile bătrânilor se împletesc lin cu entuziasmul tinerilor. Într-o țară în care Iubirea este fundamentul Vieții, în care Toleranța se scrie cu ”T” mare și în care Respectul se inspiră și expiră cu fiecare suflare.  Trăim într-o țară în care copiii râd fericiți, în care adolescenții încep să se iubească, în care maturii muncesc pentru a-și realiza visele, în care bătrânii sunt integrați în societate chiar și după pensionare. Trăim într-o tară în care rodul muncii de azi este garantat de fundamentul pus ieri și în care viitorul este doar un pas spre realizarea Viziunii personale.Trăim într-o țară care are nevoie de noi și de care noi avem nevoie. Pentru a ne schimba și influența reciproc, pentru a lua unii de la alții și pentru a da unii altora. Pentru a fi mai buni și mai frumoși împreună.”

Cu această șezătoare de secrete oratorice voi încerca și eu pentru Klumea să fac un fundraising.  Voi dona o partea din onorariu pentru un proiect pe care îl am în cap, dar vă voi împărtăși ideea atunci când voi avea mai multe informații. Mi-ar păcea să văd participantele în ie la eveniment. Sper să nu fie o condiție prea greu de îndeplinit.

Vreau, prin intermediul blogului, să vă ofer 2 bilete la acest eveniment. Condiția ar să-mi povestiți în maxim 7 fraze, o experiență în care ați simțit că nu v-ar strica un training de retorică. Puteți răspunde chiar printr-un comentariu la acest articol. Voi alege căștigătorii pe 15 mai, ca să aveți timp să vă puteți programa participarea și eventuala lipsă de la serviciu, pt că tainingul este miercuri și joi, 28-29 mai.Aștept confesiunile voastre.

Detalii despre eveniment găsiți AICI.

Sursa: nataalbot.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*