INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL

ZUGO, omulețul verde care te distrează

Piața media online autohtonă se lărgește și deseori, în spatele acestor proiecte sunt tinerii entuziaști. Așa cum e și în cazul proiectului ZUGO, prietenul verde inventat de Dumitru Jomir și Daniela Beșliu. Au investit bani și timp și continuă să o facă în același ritm. Pentru că încurajăm astfel de proiecte, am decis să-i întrebăm pe fondatorii site-ului www.zugo.md, de ce merită să investim într-un proiect virtual.

zugo

-Cum a apărut ideea de a lansa un site de divertisment?

Dumitru: Ideea a apărut spontan din dorința de a oferi publicului și alt tip de informații decât cele cu care s-a obișnuit. Într-o societate în care toată lumea e grăbită, stres

ată și presată de treburile de la serviciu, cred că este vital să existe o sursă care să ofere oamenilor un minut de respiro sau un spațiu virtual în care să-și încarce bateriile, să zâmbească și să obțină informații, care să nu le influențeze negativ modul de gândire.

Daniela: De fapt, ideea îi aparține lui Dumitru. A venit într-o zi și mi-a zis că trebuie să aplicăm studiile de jurnalism în practică. Astfel, conceptul a fost dezvoltat în idei concrete, în pași exacți, pe care trebuia să-i urmăm. Sigur, au existat abateri de la planul inițial, dar tocmai ideile apărute pe parcurs au fost și cele mai bune.

-Cine este Zugo?

Dumitru: ZUGO este un produs mediatic animat, plin de viață, energic și foarte vesel. ZUGO, ca și întreg proiectul, a apărut din dorința de a oferi ceea ce nu prea găsim în presa autohtonă. Mă refer cel mai mult la logotipurile instituțiilor de presă care în încercarea, pe alocuri, disperată, de a se impune prin simboluri grafice lipsite de personalitate, pierd foarte mult în stabilirea unor relații frumoase cu publicul lor. Astfel, ZUGO, prin tot ce este el (imagine, conținut, echipă), vrea să-și facă cât mai mulți prieteni, camarazi în cunoaștere.

Daniela:  Eu l-aș defini de ZUGO prietenul care te informează distractiv, care aduce oamenii activi în prim-plan, lăsând la o parte politica și crimele din alte instituții de presă. Pentru mine, ZUGO e prietenul care mă învață în fiecare zi ceva nou, care-mi oferă posibilitatea de a-mi pune bazele profesionale și de a cunoaște mulți oameni noi și valoroși.

zugo dima
Fondatorii site-ului Zugo.md
Dumitru Jomir și Daniela Beșliu

-Ce aduce nou proiectul vostru pe piața online din Moldova?

Dumitru: Voi fi foarte laconic. ZUGO aduce culoare, o nouă modalitate de expunere a informațiilor și proiecte noi pe piața online din Moldova.

Daniela: Ceea ce aduce nou omulețul nostru verde este un alt format al conceptului de instituție de presă în Republica Moldova. Aduce o combinație de noutăți „ușoare”, interviuri cu oameni activi, emisiuni informative și distractive. Un fel de „3 în 1”!

-La început au fost și impedimente? Care au fost ele și cum le-ați depășit?

Dumitru: Au fost și impedimente, și probleme, și griji, și nevoi (zâmbește). Probabil, una dintre cele mai dificile probleme a fost lipsa de informații despre cum să pui pe picioare o asemenea activitate. Fiind curioși de fire, am investigat, ne-am interesat și am aflat. Bine, sunt lucruri pe care le învățăm în fiecare zi și, cu siguranță, mereu vom avea ceva de învățat. Important e să nu ne plictisim să învățăm și astfel vom depăși orice impediment.

Daniela: Faptul că suntem tineri, neexperimentați și fii a unor oameni simpli. Dar nu le-aș califica drept impedimente. De fapt, acestea au fost momentele care ne-au motivat să facem ceva, să ne mișcăm din loc și să creăm ceva divers, frumos și plăcut. Sigur, au existat impedimente financiare (și mai există), dar, tot datorită omuleților cinstiți care ne-au crescut, acestea s-au rezolvat în timp. Un alt impediment este publicul capricios, dar, iarăși, tot acesta ne motivează să căutăm, să descoperim și să implementăm ceva nou.

-Ce feedback ați primit până acum și cine sunt cititorii voștri?

Daniela: Eu aș începe de la ce înseamnă feedback-ul pentru mine. Feedback-ul este atunci când o colegă îți arată că cineva i-a trimis un mesaj cu un link de pe ZUGO, când un prieten bun, pe care-l știu drept un mare critic – distribuie un link de pe ZUGO, semn că i-a plăcut cu adevărat ceea ce a citit. Feedback-ul este atunci când o persoană necunoscută mie vine cu niște comentarii constructive, cu sugestii, cu aprecieri. În fine, feedback-ul e atunci când o persoană, pe care nu o cunoști te laudă sincer, cu adevărat. Ăsta e feedback-ul pe care l-am primit și pe care îl așteptăm. Sigur, există și persoane care doar ne critică, dar și de acolo căutăm ceva să învățăm.

Dumitru: Ceea ce ne bucură mult e că avem cititori foarte activi. De fiecare dată acceptă provocările noastre și se implică în ceea ce facem sau organizăm. Mă bucur că cei care ne citesc ne și critică, ne și dau sfaturi, ne încurajează, iar acest lucru ne ajută să mergem mai departe și să fim mai buni.

zugo echipa

-La început, probabil, acest proiect a fost propria voastră investiție. Zic de bani, efort, timp… Începeți să vă răscumpărați efortul? Se merită să investești într-un proiect online?

Dumitru: Nu probabil, dar așa și este. Cu ajutorul părinților, fapt pentru care le mulțumim din suflet, am reușit să investim exact cât am putut. Acum dorim să ne depășim capacitățile și să dezvoltăm proiectul suficient de mult încât să ajungă în topuri. Merită să investești într-un proiect independent, care să servească publicului și nu altor interese, indiferent de ce investiții ar necesita acesta, pentru că niciun succes nu-ți poate aduce mai multă satisfacție decât acela pe care l-ai obținut onest.

Daniela: Eu sunt de părere că orice efort, investiție de bani și timp, își merită efortul atât timp cât ceea ce faci o faci cu plăcere. Și da – merită să investești în ceea ce îți place să faci, doar că, în cazul nostru, așa s-a întâmplat să ne placă jurnalismul.

-Cine face parte din echipa Zugo? Cine sunt cei care ne informează și ne distrează?

Dumitru: Echipa ZUGO este compusă din câțiva tineri plini de entuziasm care muncesc pentru a deveni mai buni, fapt pentru care îi respectăm foarte mult și îi ajutăm în ceea ce-și propun să facă.

Daniela: Cei care vă informează sunt Ecaterina, Rodica, Vlad, Violeta, eu și Dumitru. Pe lângă ei, ne ajută să oferim imagini calitative Ion, vocea „ca la știri” îi aparține lui Alex, iar partea tehnică și grafică este asigurată de Eugen și, respectiv, Viorel.  Sigur că mai avem o „mână bună” de prieteni care nu ezită să ne ajute oricând avem nevoie și pe care, într-o zi, îi vom ajuta cu aceeași plăcere cu care (cred :D) ne ajută și ei.

-Cât timp vă ia activitatea la Zugo? Vă rămâne timp și pentru alte lucruri?

Dumitru: Dacă e să vorbim de timp, cu ZUGO petrecem fiecare oră din zi. Gândim proiecte, gândim subiecte, eroi pentru interviuri și așa mai departe. Din păcate, însă, fizic nu ne putem implica în totalitate. Suntem și studenți, suntem și fondatori, suntem și reporteri, și cameramani, și fotografi, și astfel, uneori mi se pare că nu ne ajunge timpul ca să fim eficienți în activitatea noastră. Mi-ar plăcea ca ziua să aibă 30 de ore ( zâmbește).

echipa zugo

Daniela: Mie îmi rămâne timp și pentru o altă facultate, la care rar mă prezint ( zâmbește), și un masterat de cercetare. Mi-aș dori să pot găsi timp și pentru o sală de forță, dar prioritatea mea va rămâne, încă pentru mult timp, el –  omulețul verzui.

-Unde vă doriți să ajungă Zugo?

Dumitru: Vreau ca prietenul nostru în divertisment să ajungă în fiecare casă, în fiecare birou și în fiecare telefon sub banca școlii. Cred că dacă ZUGO va ajunge în inimile oamenilor, atunci va putea ajunge oriunde.

Daniela: Eu îmi doresc să-l văd pe ZUGO în topul preferințelor moldovenilor  și nu numai. Îmi doresc să se extindă peste tot în lume unde limba română este vorbită sau, cel puțin, înțeleasă.

-Care sunt cele câteva motive, pentru care merită să accesăm zilnic www.zugo.md?

Dumitru: În primul rând, dacă v-ați săturat de „aerul” albastru de pe majoritatea site-urilor de știri, accesați zugo.md. Dacă vă doriți informații utile și pozitive, accesați zugo.md. Și dacă doriți să fiți mereu tineri, accesați zugo.md.

Daniela: De ce merită să-l accesați zilnic? Accesați și veți vedea (zâmbește).

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*